Israël bestookt Gazastrook met raketten als vergelding

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is vanochtend geëscaleerd met Israëlische raketaanvallen op twee Palestijnse doelen in de Gazastrook. Bij de aanvallen, die golden als vergelding voor aanhoudende mortierbeschietingen vanaf Palestijns gebied op joodse nederzettingen en andere Israëlische doelen, is ten minste één dode gevallen en raakten twaalf Palestijnen gewond.

De Israëlische raketten werden vanochtend afgevuurd op het hoofdkwartier van de Palestijnse marine nabij Gaza-stad en op een gebouw van de militaire inlichtingendienst in Deir el-Balah. De omgekomen Palestijn was een militaire arts. Het Israëlische optreden werd uitgelegd als een reactie op voortdurende mortierbeschietingen vanaf Palestijns gebied in de afgelopen drie dagen. Ook afgelopen nacht en vanochtend werden weer granaten afgevuurd, onder andere op een joodse nederzetting in de Strook van Gaza.

De Israëlische premier Ariel Sharon zei vanochtend, ondanks de escalatie van het geweld, dat hij ,,een zeer duidelijk plan'' heeft om een eind te maken aan de vijandigheden en dat hij vastbesloten is dat uit te voeren. ,,De veiligheid zal terugkeren'', zei hij. Wel hield hij de bevolking voor nog ,,een beetje geduld'' uit te oefenen.

In weerwil van scherpe internationale kritiek en Palestijnse woede is Israël overigens vastbesloten bestaande nederzettingen in bezet gebied uit te breiden. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei gisteren dat de regering-Sharon zich zal houden aan het regeringsprogramma en geen nieuwe nederzettingen zal stichten. Maar uitbreiding van bestaande nederzettingen valt daar niet onder. Dat is volgens Peres niets anders dan het opvangen van natuurlijke bevolkingsaanwas in nederzettingen. Een ander argument dat hij gebruikte, is dat beslissingen voor de uitbreidingen al werd genomen door de vorige regering. Het op die manier afschuiven van verantwoordelijkheid voor het stichten en of het uitbreiden van nederzettingen, gebruikt Israël al jarenlang als tactiek om internationale kritiek het hoofd te bieden.

In Jeruzalem wordt echter ook ingezien dat het initiatief van minister van Bouw Natan Sharansky om de nederzettingenpolitiek te intensiveren Israël grote politieke en psychologische schade toebrengt. Vorige week kondigde Sharansky plannen aan voor de bouw van 700 huizen in Ma'ale Adoemim en Alfei Menashe. De Israëlische pers meldt vandaag dat er plannen zijn voor duizenden nieuwe woningen en de bouw van een nieuwe stad van 6.000 woningen in bezet gebied.

Sharon heeft al stevige kritiek moeten incasseren van Washington en uit Europese hoofdsteden. De krant Ha'aretz roept vandaag de regering op niet meer in nederzettingen te bouwen omdat deze een obstakel zijn voor vrede.

    • Salomon Bouman