Golfer speelt quitte

Maarten Lafeber, al enige maanden de beste Nederlandse golfer, heeft afgelopen jaar ongeveer quitte gespeeld. Hij verdiende een prijzengeld van 186.000 euro (ruim 400.000 gulden) op de Europese tour plus sponsorgeld. Maar hij heeft ook zwaar geïnvesteerd in een coach, een mentale coach en een vaste caddy om zijn tassen te dragen.

Dat hebben Lafeber en zijn manager gisteren bekendgemaakt op de persconferentie waar hij de `jaarcijfers' toelichtte voor zijn aandeelhouders. Lafeber is nu 27 jaar. Toen hij vier jaar geleden wilde beginnen als professional op de Europese Tour, bedacht zakenbank Theodoor Gilissen een constructie met de uitgifte van 7.500 `aandelen' van 100 gulden per stuk. Die werden verkocht aan particuliere beleggers. Daarmee haalde Lafeber 750.000 gulden op, waarmee hij het vijf tot zeven jaar kon uitzingen.

In 1998, een `desastreus' jaar, kostte het golfen hem ongeveer 150.000 gulden, het saldo van drie ton kosten en 1,5 ton prijzen- en sponsorgeld. In 1999 moest hij een stapje terug doen op de Challenger Tour, waar hij goed speeldde en quitte draaide.

Over het jaar 2000 kon manager Michiel Floris nog geen exacte cijfers geven, maar is het saldo wederom ,,ongeveer nul''. De meeste extra kosten kwamen van een nieuwe coach, Leif Nyholm, de man die ook Ryder-Cupspeler Thomas Björn naar de top begeleidde, een mentale coach en een vaste buitenlandse caddy.

Die investeringen lijken zich terug te gaan betalen. Lafeber nam op advies van zijn coach in december een maand rust en is mede daardoor dit jaar zo goed begonnen dat hij bijvoorbeeld derde is geworden in Singapore en stevig in de top-dertig op de ranglijst staat.

Ook de aandeelhouders kunnen voor dit jaar hopen op een eerste winst: na negen toernooien is de prijzenpot al gevuld met 95.000 euro (210.000 gulden).