`Geen doping wielerploeg US Postal'

De Franse justitie heeft in de urinestalen van de Amerikaanse wielerploeg US Postal geen sporen van verboden middelen gevonden. Dit verklaarde kopman Lance Armstrong gisteren in Parijs.

Het parket in de Franse hoofdstad opende in november vorig jaar een onderzoek naar vermeend dopegebruik door renners van US Postal. Justitie was op het spoor gebracht door een anonieme tipgever, die per brief had gemeld dat de Amerikaanse ploeg in de Tour van 2000 verdachte spullen had gedumpt. Een programma van de Franse televisiezender TF3 bracht de zaak aan het rollen.

Volgens de tipgever was de medicijn actovegin aangetroffen in de prullenbakken van US Postal. Dit product is een extract van kalfsbloed dat dezelfde werking heeft als het zuurstofverhogende eiwithormoon EPO. Actovegin staat overigens niet op de dopinglijst van de internationale wielrenunie (UCI).

De Franse justitie had de urinemonsters in oktober bij de UCI opgevraagd. De wereldwielerbond had de urinestalen sinds de Tour van 2000 in bewaring. Naar aanleiding van de verdachtmakingen in de Franse media kondigde Armstrong eerder aan te overwegen de Ronde van Frankrijk van dit jaar te mijden. De tweevoudig Tour-winnaar liet gisteren weten volgende zomer gewoon aan het vertrek te staan.

Armstrong had geen antwoord op de vraag waarom de Franse justitie niet zelf met het nieuws over zijn onschuld naar buiten was getreden. Volgens zijn advocaat is deze gang van zaken niet ongebruikelijk bij de Franse justitie. Armstrong kon evenmin uitleggen waarom de onderzoekers de urinestalen nader onderzoeken, hoewel volgens de Texaan naar eigen zeggen er ,,helemaal niets aan de hand is''.

Armstrong verklaarde verder dat hij met zijn ploeggenoten blijft meewerken aan elk onderzoek. ,,We hebben vernomen dat er geen sporen van EPO of andere stimulerende middelen zijn gevonden. Het is een bevestiging van wat we zelf al wisten, maar nu ook wetenschappelijk gestoeld'', zei Armstrong op de persconferentie. ,,We willen nog maar eens benadrukken dat geen enkel lid van onze ploeg dope gebruikt of heeft gebruikt'', verwees Armstrong naar de berichtgeving in met name de Franse pers.

Armstrong hekelde gisteren vooral de kwaliteitskranten Le Monde en Le Figaro die beide uitvoerig berichtten over zijn vermeende dopegebruik. Hij vroeg de betreffende journalisten gisteren op de persconferentie te reageren. Zij maakten geen gebruik van de rondvraag. ,,Ik ben speciaal naar jullie achtertuin gekomen om een dialoog aan te gaan'', sprak Armstrong op verbaasde toon.

Le Monde meldde tijdens de Tour van 1999 dat Armstrong een verboden middel had gebruikt. Het betroffen corticosteroïden, waarvoor hij toestemming had gekregen van de organisatie. Hij zou een zalfje hebben gekregen om de pijn aan zijn zitvlak te verlagen.

De dubbele overwinning van Armstrong in de Tour riep niet alleen in Frankrijk vraagtekens op. Bij de Texaan werd in 1996 teelbalkanker met uitzaaiingen naar de hersenen geconstateerd. Hij werd twee keer geopereerd en moest volgens de artsen vrezen voor zijn wielerloopbaan.

Na zijn genezing in 1998 keerde Armstrong sneller dan verwacht terug naar de wereldtop. De krachtpatser was tien kilo afgevallen en groeide uit tot de beste ronderenner ter wereld. Vóór zijn ziekte was hij alleen uitblinker in eendaagse wedstrijden.