EU blijft met VS in gesprek over milieu

De Europese Unie wil met de Verenigde Staten onderhandelen over onderdelen van het Kyoto Protocol ter beperking van de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Volgens de Europese Commissie zal niet worden onderhandeld over de doelen van het protocol, maar wel over hoe die bereikt kunnen worden.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren besloten dat milieu een van de belangrijkste vaste thema's moet worden bij overleg met de Amerikaanse regering.

De ministers reageerden hiermee op de afwijzing van het Kyoto Protocol uit 1997 door de Amerikaanse president George W. Bush. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zei dat het voor de EU een belangrijke opgave is om de dialoog met Washington voort te zetten. Hij voegde eraan toe dat de EU met betrekking tot `Kyoto' ook ,,het eigen huis op orde moet brengen''. Eurocommissaris Margot Wallström (Milieu) heeft vorig jaar al gezegd dat de EU onvoldoende maatregelen heeft genomen om de toegezegde vermindering van uitstoot van broeikasgassen te kunnen realiseren.

De EU is er nog lang niet van overtuigd dat voor de Amerikaanse regering Kyoto volledig van tafel is. ,,We moeten niet na de eerste geluiden uit Washington aannemen dat er niets meer te onderhandelen zou zijn'', zei minister Jozias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren na overleg met zijn EU-collega's. Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geven uiteenlopende signalen waardoor het volgens hem ,,te vroeg is om te zeggen wat het definitieve standpunt van de Amerikaanse regering zal zijn''.

De EU wil van het milieu een hoofdthema maken voor de topbijeenkomst van Bush met de Europese regeringsleiders in juni in Gotenburg. Op de halfjaarlijkse topbijeenkomsten met de Amerikaanse president zou voortaan slechts een beperkt aantal onderwerpen moeten worden behandeld. Tot nu toe bereiden ambtenaren voor een EU-VS top een heel boekwerk aan thema's voor. De meeste daarvan komen tijdens de besprekingen nooit aan de orde. De EU-ministers stellen voor dat de regeringsleiders zich beperken tot strategische thema's als veiligheid, internationale handel, globalisering, georganiseerde misdaad, armoede en milieu.

De EU-ministers voelen niets voor het Amerikaanse voorstel om de topbijeenkomsten tot een keer per jaar te beperken. Zij gebruikten gisteren het argument dat de EU ook twee keer per jaar een topbijeenkomst met Rusland houdt. Minister Van Aartsen is ,,heel voorzichtig'' met het trekken van conclusies uit de Amerikaanse wens van minder topbijeenkomsten en uit de afwijzing van het Kyoto protocol door president Bush. ,,Ik ervaar de Amerikaanse houding niet als die van een regering die zich terugtrekt'', aldus Van Aartsen.

    • Ben van der Velden