E.On gaat naar de kernactiviteiten

Het Duitse nutsbedrijf E.On heeft voor een tweeledige strategie gekozen. Aan de ene kant wil het zijn verleden als conglomeraat van zich afschudden door niet-strategische belangen te verkopen.

Aan de andere kant wil het de op deze wijze verkregen inkomsten aanwenden om voor te veel geld andere nutsbedrijven op te kopen. De door de eerste stap gecreëerde waardevermeerdering wordt door de tweede waarschijnlijk meteen weer tenietgedaan.

Het goede nieuws is dat E.On er eindelijk toe overgaat om binnen drie tot vijf jaar al zijn niet-strategische activiteiten af te stoten. In zijn lange leven als conglomeraat heeft het bedrijf belangen verworven in vele sectoren: olie, onroerend goed, chemische producten, aluminium, telecom, logistiek. Tezamen zijn deze belangen wellicht 30 miljard euro waard. Als ze verkocht worden, zou de waarde van E.On nog eens met ongeveer 8 miljard euro kunnen toenemen.

Het slechte nieuws is wat E.On van plan is te gaan doen met het geld. Neem bijvoorbeeld de recente overname van het Britse nutsbedrijf PowerGen. De prijs, die inclusief de schuld van PowerGen zo'n 15,3 miljard euro bedraagt, lijkt aan de hoge kant. De deal levert geen harde synergie-effecten op en het rendement op de investering ligt waarschijnlijk op rond de 6,4 procent. Dat is niet schandalig weinig, maar wel laag in vergelijking met financieringskosten van wellicht 7 procent. E.On heeft waarschijnlijk één tot anderhalf miljard euro te veel betaald.

Bovendien zal dit niet E.On's laatste overname zijn. Het concern wil LG&E Energy, de Amerikaanse dochter van PowerGen, als springplank gebruiken voor nieuwe aankopen in de VS. E.On beschikt zeker over een enorme vuurkracht. Na de overname van PowerGen bedraagt de nettoschuld van het bedrijf ongeveer 10 miljard euro. Die kan gemakkelijk groeien tot 15 miljard euro.

Met de 30 miljard uit de verkoop van niet-strategische belangen blijft een oorlogskas over van 35 miljard euro – genoeg voor nog eens twee of drie deals ter grootte van PowerGen.

De zorg bestaat dat E.On ook bij toekomstige overnames te veel zal blijven betalen. Als dat gebeurt, dan wordt er zo'n 3,5 tot 5 miljard euro over de balk gegooid.

Dat is uiteraard nog steeds minder dan de 8 miljard euro aan toegevoegde waarde die een afslanking van het bedrijf zou opleveren. Maar het is beter als het uit de verkoop verkregen geld direct aan de aandeelhouders ten goede komt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon