Druk PGGM over duurzaam ondernemen

Pensioengigant PGGM heeft de gespecialiseerde Britse vermogensbeheerder Friends Ivory & Sime ingehuurd om duurzaam ondernemen op de agenda te zetten bij zo'n zeshonderd Europese bedrijven waar PGGM aandeelhouder is.

Dat heeft PGGM (werkzaam in sectoren zorg en welzijn) vanochtend bekendgemaakt bij de publicatie van het jaarverslag. De dialoog die Friends Ivory & Sime gaat opzetten, moet bij de betrokken bedrijven een positief beleid bevorderen op het gebied van milieu, mensenrechten en sociaal beleid.

PGGM (116 miljard belegd vermogen) is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland en verzekert de toekomstige pensioenen van 896.000 werknemers in de bedrijfstakken zorg en welzijn en de uitkering aan 128.200 huidige pensioengerechtigden. De Europese aandelenportefeuille van PGGM heeft een omvang van ongeveer 11 miljard gulden.

Friends Ivory & Sime gaat een selectie maken van de ongeveer zeshonderd Europese bedrijven waarin PGGM belegt. Met deze ondernemingen gaat de vermogensbeheerder in gesprek over specifieke onderwerpen van duurzaam ondernemen.

De bemoeienis van Friends Ivory & Sime is een van de initiatieven die PGGM vorig jaar heeft genomen om ervaring op te doen met duurzaam beleggen. PGGM gaf ook vermogensbeheeropdrachten op dit gebied aan twee specialisten in duurzaam beleggen: SNS Asset Management (50 miljoen gulden) en de Zwitserse bank Sarasin (110 miljoen gulden). Op (een ongespecificeerde) termijn wil PGGM al zijn vermogen duurzaam beleggen.

PGGM investeerde vorig jaar voor het eerst geld in een aparte portefeuille grondstoffen (commodities), een nieuwe beleggingscategorie die extra geld moet opleveren als de inflatie gaat stijgen. PGGM heeft vorig jaar ruim 7,8 miljard geïnvesteerd in grondstoffen en is daarmee, naar eigen zeggen, op mondiaal niveau direct een van de ,,zeer grote'' beleggers geworden. Het rendement op deze categorie beleggingen was vorig jaar 12 procent.

In totaal bleef het rendement op de beleggingen steken op 3,4 procent. Als gevolg van de malaise op de effectenbeurzen was het rendement op aandelen minus 4,4 procent. Eind vorig jaar had PGGM bijna 45 procent van zijn vermogen in aandelen belegd.

Het totale rendement was overigens 3,4 procentpunt beter dan de interne graadmeter die het fonds hanteert.

Het extra rendement boven de graadmeter werd voorzaakt door hogere opbrengsten op grondstoffen, investeringen in risicokapitaal, deelnemingen (NIB Capital) en vastgoed.