Dierentuinen vaccineren niet

Voorlopig zullen dierentuinen niet preventief vaccineren tegen mond- en klauwzeer. Dat is het resultaat van overleg, gistermiddag, tussen de Nederlandse Vereniging voor Dierentuinen (NVD) en het ministerie van Landbouw.

Minister Brinkhorst acht de kans zeer klein dat dierentuinen met het MKZ-virus besmet raken. Tegelijkertijd kleven er te veel nadelen aan preventieve vaccinatie. Nederland loopt dan het risico de MKZ-vrije status voor lange tijd kwijt te raken. Zekerheid hierover is niet voor eind mei te verwachten.

Voorzitter De Boer van de NVD heeft van het ministerie van Landbouw een ,,keiharde bevestiging'' gekregen dat bedreigde diersoorten in geen geval geruimd zullen worden. Ook mogen de dierentuin Apenheul in Apeldoorn en De Wissel in Epe deze week weer open.

De rechterlijke uitspraak dat preventief gevaccineerde runderen buiten een straal van `ten minste' tien kilometer van een MKZ-haard niet gedood mogen worden, zorgt voor verwarring. De Dierenbescherming had via een kort geding gevraagd om een verbod op het doden van gevaccineerde dieren. Onduidelijk is, of de uitspraak gevolgen heeft voor het afgesloten gebied ten noorden van Apeldoorn. Minister Brinkhorst (Landbouw) zei vanochtend voor Radio 1 dat de uitspraak mogelijk in strijd is met de Europese regelgeving.

Het verzoek van de Dierenbescherming om het knippen van een gat in het oor van perventief gevaccineerde dieren te verbieden, heeft de rechter afgewezen. Alternatieven, zoals het merken van het vee met verf of met een chip, zijn volgens de president van de rechtbank niet effectief genoeg. De Dierenbescherming vindt het oormerken onnodig en stelt dat het tegen het geldende `ingrepenbesluit' is.