Cintha Boersma assistent coach bij volleybalploeg

Cintha Boersma gaat samen met Han Abbing bij het nationale vrouwenvolleybalteam bondscoach Angiolino Frigoni assisteren. De oud-speelster heeft met de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) een akkoord over een contract voor vijf maanden bereikt. Na deze periode bekijken Boersma en Frigoni of ze de samenwerking willen voortzetten.

,,Ik heb er heel veel zin in'', zei Boersma. ,,In principe gaan we werken richting de Olympische Spelen in Athene. Maar het is nieuw voor mij. Ik wil eerst kijken hoe het bevalt, daarom ga ik voorlopig uit van één seizoen.''

De 31-jarige Boersma speelde bij het wereldkampioenschap in 1998 in Japan haar laatste grote toernooi met de nationale ploeg. De recordinternational, die ongeveer vierhonderd caps heeft, wilde vorig jaar met het oog op de Olympische Spelen haar rentree maken. Boersma moest daar wegens zwangerschap van afzien. In mei stopte ze als speelster bij haar Italiaanse club Napels.

De Italiaan Frigoni polste Boersma, inmiddels moeder van een zoon van vier maanden, aanvankelijk voor de positie van libero, maar ze voelde daar niets voor. Boersma, die de cursus trainer-B heeft gevolgd, wilde wel graag bij de Nederlandse ploeg betrokken blijven. De bondscoach bood haar vervolgens een functie als assistent aan. ,,Het is een hele nieuwe richting in mijn loopbaan, maar ik heb er niet lang over hoeven nadenken. Het is een mooie uitdaging. Ik denk dat ik als speelster nu klaar ben, al sluit ik een terugkeer niet helemaal uit.''

Boersma, die van mei tot september met haar zoon Italië voor Nederland verruilt, hoopt ervaring over te kunnen brengen die ze sinds begin jaren tachtig heeft opgebouwd. De middenspeelster maakte eind 1985 haar debuut voor het nationale team. In 1995 haalde ze met Oranje de Europese titel. Een jaar later eindigde ze als vijfde bij de Olympische Spelen in Atlanta. Ook met haar clubs in Italië en Brazilië behaalde ze successen, met onder meer het Braziliaanse kampioenschap.

Henriëtte Weersing stelt zich toch nog een maand beschikbaar voor het nationale volleybalteam. De 35-jarige speelster, die nog wel een contract van de TVN moet krijgen, doet in de maanden mei en juni mee aan de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap.