Brinkhorst maakt `uitglijder'

De VVD meent dat D66-minister Brinkhorst (Landbouw) met zijn opmerkingen over de monarchie een ,,staatsrechtelijke uitglijder'' heeft begaan en op onverantwoorde wijze de eenheid van kabinetsstandpunt heeft ondergraven.

Dat zegt Tweede-Kamerlid Te Veldhuis (VVD) naar aanleiding van uitlatingen van Brinkhorst in het weekblad Nieuwe Revue. Daarin zei Brinkhorst dat ,,de monarch geen politieke verantwoordelijkheid kan dragen'', waarbij hij de indruk wekte te pleiten voor het terugdringen van de staatsrechtelijke rol van de koning.

In een gesprek met premier Kok heeft minister Brinkhorst inmiddels betreurd dat er misverstand is gerezen rond deze uitlating, en dat hij zich ten volle schaart achter de vorig jaar gepubliceerde notitie van het kabinet over de monarchie. Binnen het kabinet is de zaak daarmee afgedaan, aldus een woordvoerder van premier Kok vanochtend.

De SGP, die over de zaak in de Tweede Kamer vandaag mondelinge vragen aan Kok had willen stellen, heeft deze inmiddels in schriftelijke vragen omgezet.

Het toeval wil namelijk dat de premier niet tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer kon zijn, omdat de Verenigde Vergadering van Tweede- en Eerste Kamer vanmiddag juist bezig was met de behandeling van de Toestemmingswet voor het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst, de dochter van de minister van landbouw.

De SGP laat zich in zeer scherpe bewoordingen uit over de uitlatingen van Brinkhorst en wil van de premier onder andere weten of deze bereid is de minister van Landbouw ,,staatkundige mores'' te leren, ,,om een eventuele recidive te voorkomen''.

VVD'er Te Veldhuis ziet in de opmerkingen in Nieuwe Revu de ,,zoveelste aanval van een D66'er op het Koninklijk Huis'' en meent dat Brinkhorsts optreden, behalve ,,onverantwoord'', ook een regelrechte ,,affront'' aan het adres van de minister-president is.

De twee andere regeringspartijen stellen zich gematigder op. PvdA'er Rehwinkel vindt de uitlatingen van Brinkhorst ,,een beetje slordig'', al was het maar omdat de term `monarch' in het Nederlandse staatsrecht geen rol speelt.

Het Tweede-Kamerlid Scheltema (D66) ziet in Brinkhorsts woorden een vage echo van het pleidooi van D66-leider De Graaf vorig jaar voor het terugdringen van de staatsrechtelijke rol van de koning. De vraag is hoogstens of een minister recht heeft op een persoonlijke mening, meent zij: ,,Ik dacht van wel.''