Bladeren

The Economist

Het verschil tussen werkelijkheid en miskleun is de beursanalist. Hij is consequent veel te optimistisch. Komt dat, vraagt The Economist zich af, omdat het in zijn psyche zit of omdat hij er voor betaald wordt. Ondanks een zondvloed aan slechte berichten over tegenvallende winsten blijven de analisten fantastische winsten beloven voor de lange termijn.

Eind vorige maand voorzagen ze voor de komende vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 19,8 procent, nauwelijks minder dan de 20,2 procent die ze vorig jaar voorspelden. Of spelden ze zichzelf en hun klanten maar wat op de mouw. Waarschijnlijk wel, denkt The Economist. Want in werkelijkheid heeft maar één op de tien bedrijven een jaarlijkse winstgroei van 18 procent over een periode van tien jaar.

Analisten zijn net zo slim of dom als beleggers. Want net als de beleggers geloven ze in ondernemingen die de afgelopen jaren beter dan gemiddeld presteerden. Ze komen niet op het idee dat de bedrijven die de komende jaren het hardst groeien niet dezelfde zijn als de ondernemingen die dat de afgelopen jaren waren.

Foreign Policy

Niks aan de hand. Het gaat goed met de nieuwe economie. De teloorgang van de dotcom-bedrijven zegt niets over de economische impact van Internet maar alles over de beurs. Het internet gaat de Amerikanen jaarlijks tweehonderd miljard dollar opleveren, voorspelt Robert Litan van het Brookings Institute in Foreign Policy. Dat maakt de gemiddelde Amerikaan na tien jaar 1.600 dollar rijker.

Vergeet de dotcoms. Het gaat nu om wat de zwaargewichten van de oude economie doen. Heeft de vertrekkende topman van General Electrics, Jack Welch, niet verordonneerd om alle bedrijfslijnen pasklaar te maken voor internet? En neem Caterpillar. De producent van zware bouwwerktuigen voorspelt dat zijn elektronische markt op internet een besparing zal opleveren van honderd miljard dollar. En nou maar hopen dat de adviseurs van Caterpillar niet afgaan op de voorspellingen van de beursanalisten. De weg naar de internet-hemel is geplaveid met dooie dotcoms.

Wirtschaftswoche

E-commerce is zero commerce. Daarom verruilen veel dotcoms die nog leven de virtuele wereld voor de reële. Dat is volgens Wirtschaftswoche de nieuwste trend in de elektronische handel. Want zaken doen over de toonbank van een winkel levert toch meer op dan achter het scherm wachten op elektronische surfers en koopjesjagers.

De analisten geloven er niet in. Gezien het profijt van hun profetieën is dat voor beleggers misschien een goede reden om hun geen geloof te schenken. De analisten redeneren dat de internethandelaren zich moeten blijven toeleggen op wat ze beter kunnen en dat het weinig zin heeft de grote ondernemingen van de oude economie uit te dagen op hun eigen terrein en met wapens die ze beter beheersen. Klinkt plausibel, maar volgens Wirtschaftswoche zoeken steeds meer internethandelaren hun redding offline in plaats van online, zoals Beautynet, Pixelnet en MyParadise. Dat is niet toevallig. Het blad wijst op een studie van McKinsey waaruit blijkt dat de online snuffelaars het meeste vertrouwen hebben in merken die ze offline hebben leren kennen.

BusinessWeek

De Amerikaanse managers geloven meer in harde dollars dan in virtuele handel. Terwijl de Amerikaanse aandeelhouders hun geld vorig jaar zagen wegsmelten, hadden de managers weinig te lijden. Uit het jaarlijkse onderzoek van BusinessWeek blijkt dat het totale inkomen van de gemiddelde topmanager vorig jaar 6,3 procent steeg tot het adembenemende bedrag van 13,1 miljoen dollar. Dat is veel meer dan de 4,3 procent loonsverhoging voor de gemiddelde Amerikaanse werknemer.

De betaling van topmanagers houdt nog steeds weinig verband met de prestaties van hun ondernemingen, ook al zijn er steeds meer uitzonderingen. Zo heeft ICT-coryfee Larry Ellison de komende vier jaar afgezien van salaris en bonussen. In ruil daarvoor heeft hij een optie genomen op twintig miljoen aandelen in zijn bedrijf. Een buil zal hij zich er niet aan vallen, want zijn onderneming Oracle is ondanks een waardedaling van tien miljard dollar nog steeds eenenveertig miljard dollar waard.

Forbes

De beleggers zullen heus hun computers niet de deur uit gooien, zo spreekt Forbes zichzelf en andere ICT-gelovigen moed in, maar ze willen nu wel de lang beloofde resultaten zien. Trouwens, over de lange termijn gezien staat de ICT-sector er goed voor, althans voor hen die geduld hadden. Wie bijvoorbeeld in 1986 tienduizend dollar heeft belegd in Intel bezit nu 450.300 dollar.

Een schrale troost voor hen die de afgelopen jaren hun geld zagen verdampen, erkent het blad. Het voorziet dat kleinere nieuwe ICT-bedrijven meer zullen profiteren van de volgende economische opleving dan de grote die nu de dienst uitmaken. Maar ja, voorspellingen zeggen vaak meer over heden en verleden dan over de toekomst. Vraag het de analisten maar.

    • Herman Frijlink