Belaagde Russische zender NTV loopt leeg

De uittocht van sterren uit de belaagde Russische tv-zender NTV gaat voort. Gisteren verlieten opnieuw 22 journalisten het zinkend schip van directeur Jevgeni Kiseljov.

Mikhail Frolov en het complete team van het programma Kriminal meldden zich niet langer met de leiding van de zender te kunnen verenigen. Ook commentator Aleksej Pivovarov en presentatrice Natalja Zaboezova stapten op.

In de kranten bestoken oligarchen en topjournalisten elkaar met open brieven. Oleg Dobrodejev, oud-topman van NTV, schrijft in Izvestija dat NTV jarenlang spreekbuis van het Kremlin was en nu moord en brand schreeuwt omdat het uit de gratie is. Nieuw is zijn beschuldiging dat NTV vorig jaar bereid was de berichtgeving over Tsjetsjenië bij te stellen als het Kremlin een milde afbetalingsregeling voor de miljoenenschuld bij aardgasgigant Gazprom zou afdwingen. De oligarch Boris Berezovski waarschuwt in zijn krant Kommersant dat de KGB nu weer aan de macht is in Rusland.

Bondskanselier Gerhard Schröder, gisteren op bezoek in St.Petersburg, kaartte de zaak-NTV bij president Poetin aan op een wijze die de laatste geenszins zal hebben verontrust. Schröder hield zijn gastheer voor dat Rusland een vrije en kritische pers nodig heeft. Daar was Poetin het geheel mee eens, al voegde hij eraan toe dat een president niet mag ingrijpen in een zakelijk geschil.

Volgens de Financial Times is Newscorps van mediamagnaat Rupert Murdoch vanuit Rusland benaderd om een bod te doen op een groot aandelenpakket van NTV. Murdoch zou de Amerikaan Ted Turner de pas moeten afsnijden. Turner, de oprichter van CNN, streeft ernaar het stemrecht over bijna de helft van de aandelen van NTV te krijgen.