Amazon.com verrast met meevallers

Internetwinkel Amazon.com verraste gisteren vriend en vijand met de aankondiging van een aanzienlijk beter resultaat over de eerste drie maanden dan verwacht. Dat leverde meteen een koersstijging van 33 procent op.

Volgens het bedrijf uit Seattle zal de omzet ongeveer 21 procent hoger zijn dan vorig jaar in dezelfde periode. Het verlies uit gewone bedrijfsuitoefening, dat een jaar geleden in deze periode 99 miljoen bedroeg, zal lager uitvallen dan verwacht en nu ongeveer 50 miljoen dollar zijn, ofwel 22 cent per aandeel. Analisten verwachtten 30 cent verlies. De aankondiging van het bedrijf hielp het aandeel Amazon.com, dat de dag 33 procent hoger eindigde en op 11,18 dollar sloot.

Het nettoverlies, inclusief buitengewone lasten, zal ongeveer 255 miljoen dollar bedragen. Een jaar geleden was dat in de eerste drie maanden 305 miljoen dollar. De buitengewone lasten bestaan onder meer uit bonusregelingen voor personeel, de kosten van een reorganisatie en het afschrijven op beleggingen. Amazon.com had onder meer een aandeel in Furniture.com en Pets.com, twee bedrijven die het niet haalden.

Amazon.com heeft in het eerste kwartaal vooral meer omzet geboekt in zijn elektronicaverkopen. Het bedrijf zei gisteren dat boeken, muziek en video's slechts ongeveer 2 procent groeien. Dat is een teleurstelling, omdat daar de winstmarges van die producten over het algemeen hoger zijn dan die in de elektronica.

Het bedrijf zegt verder efficiënter te werken dan voorheen en in staat te zijn zijn kosten te verlagen. Ook boekt het 75 procent hogere internationale verkopen dan een jaar geleden.

Het nieuws over Amazon.com komt als een verrassing omdat de economie nog steeds kampt met een groeivertraging. Vooral de dot-coms lijden daaronder. ,,Dit is waarschijnlijk het beste kwartaal in onze geschiedenis'', aldus financieel topman Warren Jenson gisteren. ,,We erkennen dat er nog veel te doen is, maar de trend is duidelijk.''

Amazon.com kondigde begin dit jaar aan dat het verwacht in het vierde kwartaal winstgevend te zijn in zijn gewone bedrijfsuitoefening.

De verrassende aankondiging van gisteren brengt dat moment iets dichterbij, al zien veel analisten de enorme schuld van Amazon.com nog als een probleem. Amazon.com maakt zijn resultaten officieel over twee weken bekend.

    • Lucas Ligtenberg