Woods wint als eerste golfer vier `majors' op rij

Tiger Woods heeft op de Augusta National Golfclub in Georgia The Masters gewonnen. De nummer één van de wereld bleef met een score van 272 slagen, zestien onder par, David Duval twee slagen voor. Woods presteerde wat geen andere golfer heeft gedaan: vier `majors' op rij winnen. Omdat hij de eerste drie in 2000 won, mag het officieel geen Grand Slam worden genoemd.

Een unieke prestatie is het hoe dan ook. ,,Dit zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als één van de mooiste momenten in onze sport'', zei Woods na afloop bescheiden. De enige golfer die iets vergelijkbaars heeft gedaan is Bobby Jones, een van de grondleggers van Augusta National. Jones won in 1930 het US Open, US Amateur, Brits Open en Brits Amateur. Maar dat waren andere tijden. De prestatie van Woods moet veel hoger worden aangeslagen.

Woods kreeg zijn zege allesbehalve cadeau. Bij het ingaan van de laatste negen holes stond hij een slag voor op Duval en Phil Mickelson. De 65ste editie van The Masters kreeg daarmee een prachtige ontknoping: de drie beste golfers van de wereld die het onderling uitvochten op de mooiste en meest aansprekende holes in golf. Mickelson en Duval waren op jacht naar hun eerste major, Woods wilde historie schrijven. Mickelson was de eerste die afhaakte. De nummer twee van de wereld staat te boek als één van de beste putters in de wereld, maar keer op keer schoof hij korte putts op pijnlijke wijze links langs de hole. ,,Als ik Tiger wil verslaan, kan ik me zulke fouten niet veroorloven'', verklaarde Mickelson, die met twee slagen achterstand derde werd.

Nadat Duval een slag had verspeeld op de par-3 zestiende, leek Woods het toernooi te beslissen op de par-5 vijftiende. Een birdie-putt van zeventig centimeter die de meeste amateurgolfers achteloos in de hole zouden tikken, werd door de beste golfer in de wereld gemist. Zo kreeg het publiek wat het wilde: spanning en drama tot aan het einde, maar wel met een happy end. Want Tiger won, ook al omdat David Duval op de achttiende hole een grote birdiekans niet wist te verzilveren. ,,Ik wist dat die putt er in moest, maar ik trok 'm iets naar links.''

Mickelson heeft nu 35 majors gespeeld zonder overwinning, Duval 25. Van wanhoop wilde de laatste niets horen. ,,Mijn tijd komt echt wel. Tiger is een uitzonderlijke golfer, net zo dominant als Jack Nicklaus in zijn beste jaren. Als je Nicklaus versloeg, kreeg een overwinning meer waarde. Zo zal het nu ook zijn als ik Tiger in een major weet te kloppen.''

Woods had op de slothole genoeg aan een par, maar hij won zijn tweede groene jasje in stijl met een afgemeten birdie-putt. Hij bleef twee slagen achter op zijn recordscore van 1997 toen hij 270 slagen (-18) liet noteren. Woods leek even geëmotioneerd en trok zijn pet voor de betraande ogen. Hij hervond de kalmte snel. Achter de green werd hij opgewacht door Earl en Kultida Woods, zijn ouders die hem vanuit de wieg klaarstoomden om de beste golfer in de wereld te worden. Dat is Woods al enige tijd. Zijn tweede zege in The Masters brengt zijn totaal aan majors op zes, net zoveel als Lee Trevino en Nick Faldo. Trevino won zijn laatste major toen hij 45 was, Faldo won op zijn 38ste The Masters voor de derde keer.

Woods is pas 25. Tijd genoeg om de achttien `majors' van Jack Nicklaus te verbeteren – én om de officiële Grand Slam te veroveren. Woods vindt dat hij de Grand Slam nu al op zak heeft, de meerderheid in de golfwereld denkt er anders over. Over twee maanden begint het US Open, dan volgt het Brits Open en in augustus het USPGA Championship. Woods weet wat hij moet doen om iedere discussie over wel of geen Grand Slam overbodig te maken: de drie andere majors van dit jaar winnen. Niemand zal durven betwisten dat Woods er toe in staat is.

    • Gerard Louter