Website licht voor over heilige oorlog islam

Een Nederlandse website (www.qoqaz.nl) geeft informatie over de manier waarop moslims zich kunnen voorbereiden op de jihad, de islamitische heilige oorlog.

Zo raadt de site moslims aan om zich te bekwamen in vechtsporten en om lid te worden van een schietvereniging. Volgens de beheerders is militaire training een ,,onvermijdelijke plicht voor elke gezonde mannelijke aanhanger van de islam.''

De site qoqaz.nl (quoqaz betekent Kaukasus in het Arabisch), maakt deel uit van een internationaal netwerk van `qoqaz' websites over de oorlog in Tsjetsjenië.

De sites bieden vertalingen van teksten die zijn ontleend aan de bekende propagandasite van de Tsjetsjeense rebellen, kavkaz.org. Zo kan men ook op de Nederlandse site terecht voor foto's van Tsjetjseense guerrilla-acties of voor interviews met rebellenleider Sjamil Basajev. De sites zijn opgezet door Azzam publications, een uitgever van extremistische literatuur in Londen. Azzam roept op zijn eigen website webdesigners over de hele wereld op om zich in te zetten voor de islamitische zaak. De Nederlandse site is op 7 juli van het vorige jaar geregisteerd door de stichting Funds Beyond Fontiers, die is gevestigd in Den Haag. De Kamer van Koophandel heeft de stichting ingeschreven onder de branchcode `koepels, fondsen en welzijnszorg'. Zowel de voorzitter, penningmeester als secretaris hebben Turkse namen.

De Nederlandstalige informatie over de jihad is op de site gezet, nadat er per e-mail vragen binnen waren gekomen, aldus de beheerders. Zij stellen nadrukkelijk dat ,,Azzam publications en de beheerders van de vertaalde quoqaz websites'' niet aanmoedigen om de informatie ,,aan te wenden tot betrokkenheid bij illegale praktijken''.