Voor 2 miljoen fraude in restaurants

Werkgevers en werknemers van 28 Chinese restaurants, pizzeria's en shoarmazaken in het noorden hebben voor 2 miljoen gulden gefraudeerd met sociale uitkeringen en belastingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) Noord, een samenwerkingsverband van de sociale diensten van de gemeenten Groningen, Emmen, Leeuwarden, de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, bedrijfsverenigingen, politie en openbaar ministerie.

In totaal werden 163 restaurants aangeschreven. De boekhouding werd bij 85 zaken gecontroleerd. In bijna de helft van de gevallen klopten de omzetgegevens niet. Tien complexe zaken worden nog onderzocht. Verwacht wordt dat de belasting- en uitkeringsfraude daardoor in totaal zal oplopen tot 3 miljoen gulden. Wethouder T.Bruinsma van Groningen noemde de omvang van de fraude vanmorgen op een persconferentie in Groningen ``behoorlijk''. Uit het onderzoek bleek dat er voor 1,3 miljoen gulden aan loon- en onroerendzaakbelasting en voor anderhalve ton aan inkomstenbelasting niet is afgedragen.

Verder is 18 keer onderzoek gedaan naar mogelijke fraude met uitkeringen. In één geval, in de gemeente Emmen, is de uitkering inmiddels stopgezet en moet de ontvanger 38.000 gulden terugbetalen. Er zijn 36 processen-verbaal opgemaakt, omdat personeel geen werkvergunning had. In de restaurants werden 14 illegalen aangetroffen, van wie acht inmiddels het land zijn uitgezet.