Vondst op Sicilië

Britse onderzoekers hebben op Sicilië een boerderij van 6000 jaar oud gevonden. De vondst uit de bronstijd ligt op een heuvel in de buurt van de stad Enna, zo meldde de Italiaanse krant La Repubblica vrijdag.

Met de vondst is het voor het eerst mogelijk de levenswijze van de Sicilianen van omstreeks 4000 voor Christus te bestuderen. Tot nu toe vonden archeologen in het Middellandse Zee-gebied voornamelijk graven en grafstenen uit de prehistorische tijd. Sicilië is vooral bekend wegens de vele, goed bewaard gebleven Griekse tempels in onder meer Agrigento en Selinunte.

Het onderzoeksteam, dat wordt geleid door archeologen van de Britse universiteiten van Cambridge en Oxford, heeft in de omgeving van de boerderij zo'n 1700 botten van dieren gevonden. Eerste onderzoeken tonen aan dat het resten van geiten, kippen, koeien, zwijnen en honden zijn. De archeologen troffen ook zaden van bonen, erwten en graansoorten aan.

De boerderij is tien bij twaalf meter groot, en werd gebouwd van een mengselvan modder en stro met zware takken. ,,De vondst is van grote betekenis, omdat het gaat om een goed onderhouden prehistorische structuur op een belangrijke plaats'', aldus een van de onderzoekers.

Het onderzoek op Sicilië is in 1997 begonnen. De archeologen vonden de boerderij op slechts twee meter diepte.