Vondst in Japan: 4.800 tapes van verkrachtingen

De Japanse zakenman Joji Obara werd `slechts' verdacht van moord op een Britse vrouw toen hij vorig jaar werd gearresteerd. Naar nu blijkt, heeft de politie een onvervalste Jack the Ripper in handen. De krant Yomiuri berichtte gisteren dat de politie in Obara's woning 4.800 videotapes heeft gevonden van seksueel misbruik van ruim 400 vrouwen over een periode van twintig jaar.

Volgens de krant begon de 48-jarige Obara ruim 25 jaar geleden met het bijhouden van een dagboek. Over zijn relaties met vrouwen noteerde hij na enkele jaren: ,,Ik moet ze met medicijnen volledig in slaap brengen.'' Nadat in 1992 een jonge Australische vrouw hierbij om het leven kwam, schreef Obara: ,,Ik moet niet te veel chloroform gebruiken.''

Honderdvijftig slachtoffers op de gevonden videotapes zijn blank. De laatste, de 21-jarige Britse Lucie Blackman, werd hem te veel. Na haar verdwijning afgelopen zomer begon vader Blackman een publiciteitsactie om de Japanse politie tot onderzoek aan te sporen. Dit leidde ertoe dat zelfs de Britse premier Tony Blair de kwestie aanstipte tijdens een ontmoeting met zijn Japanse ambtgenoot.

Drie maanden na haar verdwijning arresteerde de politie in oktober projectontwikkelaar Obara. In februari werd uiteindelijk het in stukken gezaagde stoffelijke overschot van Lucie gevonden in een grot nabij een appartement van Obara.

Obara ontmoette zijn slachtoffers in Tokiose hostess bars. Ook Lucie Blackman werkte op een toeristenvisum als hostess in een bar. Het eigenlijke werk bestaat uit drankjes schenken en gezelschap houden van mannelijke klanten, maar kan uitlopen op meer. Sommige bars adverteren dat ze uitsluitend Westers personeel hebben. Overigens zijn er ook host-bars voor vrouwelijk publiek.

De krant Yomiuri geeft geen bron voor de berichtgeving over Obara's videotapes, maar het kan niet anders dan dat de politie off the record deze informatie heeft doorgespeeld. Britse journalisten in Tokio hebben eerder geklaagd dat Japanse kranten nieuws brengen terwijl politiewoordvoerders officieel geen enkele mededeling doen tegenover de buitenlandse pers. De Yomiuri gaat overigens niet in op de vraag hoe het mogelijk is dat Obara in 20 jaar tijd ruim 400 vrouwen misbruikte zonder eerder tegen de lamp te lopen.