Verlies van Newconomy loopt fors op

Het verlies van Newconomy over 2000 is twee keer zo groot als in februari was aangekondigd. De jongste aanpassing van de resultaten is het gevolg van een `continuïteitsplan' dat het internetbedrijf vanochtend heeft ontvouwd.

Het plan garandeert het voortbestaan van de Newconomy-organisatie ,,in sterk afgeslankte vorm'' voor de komende vijftien maanden, aldus het internetbedrijf in een persbericht. Onderdeel van het plan zijn een aandelenemissie en een kredietfaciliteit die ABN Amro aan Newconomy zal verstrekken. Beleggers reageerden vanochtend verdeeld.

Het aandeel van Newconomy daalde aanvankelijk met ruim 10 procent tot 1,06 euro, maar dit verlies werd later in de ochtend weer goedgemaakt.

Newconomy maakte verder bekend overeenstemming te hebben bereikt met Jakob Pieterman, die nog zo'n 40 miljoen gulden tegoed had van het internetbedrijf. Hij verkocht vorig jaar februari zijn belang in het door hem opgerichte internetbedrijf Wish aan Newconomy. Pieterman laat zijn aanspraak op contanten nu varen en krijgt aandelen van Newconomy. Het internetbedrijf zal 3 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, waarvan de eerste 1,5 miljoen eind april zullen worden uitgegeven. Daarnaast hebben Pieterman en Newconomy afspraken gemaakt over de verdeling van mogelijke opbrengsten die voortvloeien uit eventuele verkoop van Wish-aandelen.

Newconomy heeft zijn belangen in verschillende internetbedrijven, waaronder Wish, aanzienlijk afgewaardeerd. Het verlies over 2000 zal mede hierdoor uitkomen op 65 à 70 miljoen euro (tussen de 143 en 155 miljoen gulden). Het eigen vermogen (per 31 december 2000), de buffer tegen toekomstige verliezen, raakt hierdoor gehalveerd tot tussen de 30 en 35 miljoen euro. Op 23 april, drie dagen later dan eerder was aangekondigd, presenteert Newconomy de definitieve jaarcijfers.

In februari rapporteerde de raad van commissarissen van Newconomy een verlies in plaats van de kleine winst die eerder was voorspeld. De destijds geschorste oprichter Maurice de Hond zei dat de commissarissen hem zwart wilden maken door verliezen bekend te maken. Op die manier wilden zij de schorsing van De Hond, de maand daarvoor, rechtvaardigen, aldus De Hond. Hij werd vorige maand gerehabiliteerd als bestuursvoorzitter.