Van Hanegem laakt Spartanen

Sparta heeft gisteren het degradatieduel tegen Fortuna Sittard met 2-0 verloren. In Rotterdam scoorde Hamming twee keer voor de Limburgse ploeg, die nu een punt meer heeft dan de concurrent.

Sparta leed onder trainer Van Hanegem de derde nederlaag op rij. Het schokeffect lijkt uitgewerkt, nadat hij met twee zeges was begonnen. `De Kromme' verweet zijn spelers een slappe mentaliteit. ,,Die gasten beseffen niet in welke benarde positie ze verkeren. Ze spelen alsof we zesde staan. Ze wisten niet eens dat De Graafschap tegen RBC had gespeeld.''

Van Hanegem zinspeelde op een vertrek uit het Kasteel. Hij heeft een aanstelling tot de zomer en een aanbieding van FC Twente op zak. Zijn verstandhouding met directeur Beijer is niet best. ,,Als je het me nu vraagt, zeg ik dat Dolf Roks (assistent-trainer, red.) het zo mag overnemen. Ik heb er de ziekte in, dat ik voor de eerste keer drie keer op rij verlies. Dat was me nog niet overkomen.''

Vitesse verloor in Gelredome met 2-1 van Willem II, dat een vaste positie in de middenmoot bezet. Vitesse zakte naar de zesde plaats die geen recht geeft op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Vitesse kan zich donderdag plaatsen voor de bekerfinale.

Willem II won met negen spelers. In de tweede helft werden Jaliens (twee keer geel) en Victoria (rood) van het veld gestuurd. Vitesse kon niet profiteren van de numerieke meerderheid. Bombarda opende de score met zijn elfde competitietreffer. Na de gelijkmaker van Sikora zorgde Landzaat nog voor rust voor de eindstand.

In de strijd om Europees voetbal won Roda JC met 3-1 bij FC Groningen. Voor Roda JC was het de achtste wedstrijd op rij zonder nederlaag. De bekerhouder steeg naar de vierde plaats en maakt aanspraak op een plaats in de voorronde van de Champions League. De achterstand op Ajax bedraagt twee punten. Volgende week spelen de rivalen een duel in Kerkrade.

Bij FC Groningen zat trainer Van Dijk met gemengde gevoelens op de bank. Hij verhuist komende zomer naar Roda JC. De fans uit Limburg zongen `Jantje gaat Europa in'. Van Dijk kon zijn ploeg niet tot grote daden bewegen. Alleen Hugo kwam tot scoren. Voor Roda scoorden Soetaers, Sonko en Anastasiou.

RKC blijft in de race voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Jol speelde met 1-1 gelijk bij middenmoter FC Twente. De Witte scoorde voor de thuisploeg. Na de pauze kreeg RKC, dat Gudjonsson door een blessure miste, meer greep op de wedstrijd. De gelijkmaker van Redan was verdiend.

Heerenveen is in vorm voor het bekerduel van komende woensdag tegen PSV. De Friese ploeg won thuis met 5-0 van NEC.