Telecom onderuit na koersval op Nasdaq

Telecomfondsen KPN Qwest en UPC maakten vanochtend een fors koersverlies door. In reactie op slechte resultaten op de Nasdaq eind vorige week boekten zij verliezen van respectievelijk 7,5 en 7,4 procent. Versatel was de positieve uitzondering en herstelde zich na de vorige week geleden verliezen.

Telecomaanbieder Versatel was de positieve uitzondering op de regel die vanochtend wereldwijd leek te gelden: telecomfondsen moesten inleveren. Dit in reactie op de technologiebeurs Nasdaq, die afgelopen vrijdag 3,6 procent onderuit ging. Versatel kreeg een flinke plus en steeg met 5,6 procent naar 3,94 euro. Daarmee leek het concern terug te stuiteren van het verlies dat het de afgelopen weken te verduren kreeg.

Netwerkbouwer KPN Qwest maakte een slechter begin van de week door. Met een verlies 7,5 procent naar 8,70 euro voor KPN Qwest reageerde de markt overduidelijk op negatieve sentimenten die wereldwijd heersten ten opzichte van telecom- en technologiefondsen. In Parijs daalde Cap Gemini, in Frankfurt moest Siemens inleveren.

Kabel- en internetaanbieder UPC moest 7,4 procent inleveren en kwam rond het middaguur op 4,90 euro terecht.

Een andere opvallende daler in de AEX was Getronics. Het technologieconcern leverde ruim 4 procent in naar 4,98 euro. De AEX-index zelf daalde licht met 0,3 procent naar 550,5 punten.

Producent van kopieermachines Océ heeft de verwachtingen neerwaarts bijgesteld, en kondigde aan een met vorig jaar vergelijkbare winst te gaan behalen over 2001. In reactie hierop, en de koersval van afgelopen vrijdag van 21 procent, veerde Océ op met 4 procent naar 12,90 euro.

De Midkap-index voor middelgrote fondsen, waaraan Océ genoteerd is, leverde tegen het eind van de middag 1,1 procent in naar 530,7 punten.

Onder de andere grote verliezers op de AEX bevonden zich Philips (-2,6 procent) en handelshuis Buhrmann (-2,3 procent). Het verlies van Philips lijkt nog steeds een reactie te zijn op de vrijdag aangekondigde strategische alliantie die Philips sluit met het Amerikaanse Arkon Technologies. Arkon wordt gezien als het ontwerpbureau van Philips' halfgeleiders.

Uitgevers Elsevier, VNU en Wolters Kluwer verloren ook hoogte. In de markt begint de vrees te ontstaan dat VNU zijn consumententijdschriften voor een te lage prijs moet verkopen. VNU

ziet zich gedwongen op korte termijn zijn financiële positie te verbeteren, na recente grote overnames.