Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Toen ik laatst optrad in het Brabantse Uden, vertelde iemand mij na afloop dat Anky van Grunsven in de zaal zat. Meteen hoorde ik een smakelijke anekdote, waarover ik hardop twijfel of hij waar is. Toch wil ik hem u niet onthouden:

Anky werd met haar Bonfire in Sydney olympisch kampioen en meteen was er een groot probleem: Anky woont namelijk in de gemeente Gemert en Bonfire stalt in de gemeente Veghel. Waar moest de huldiging plaatsvinden? Gemert zei in Gemert en Veghel zei in Veghel. Om wie gaat het in dit geval: om de ruin of de merrie? Gemert wilde geen discussie en Veghel ook niet. Anky koos terecht voor zichzelf en heeft een rondje om de kerk van Gemert gemaakt. In Veghel heeft de geïrriteerde gemeenteraad over de zaak vergaderd en toen ze er niet uitkwamen, hebben ze nog een keer vergaderd, waarna B & W van deze gemeente uiteindelijk hebben besloten een worteltjestaart voor de gouden ruin te laten bakken. De wethouder is die taart, uiteraard in gezelschap van een fotograaf en een journalist van het plaatselijke sufferdje, persoonlijk aan het edele dier gaan aanbieden. Vooral de extra raadsvergadering over dit heikele onderwerp ontroerde mij zeer. Nou maar hopen dat het echt gebeurd is. Het kan mij namelijk niet kleinsteeds genoeg zijn.

Zo was ik nu weer helemaal in de wolken over de affaire van de hitsige dressuuramazone Marietta Almasy, die een opwindende liefdesrelatie met de sponsor van de wereldbekerfinale had. Tijdens haar voorbereidingen op dit in dressuurkringen zeer belangrijke kampioenschap, ontmoette zij in Duitsland een nieuwe minnaar. Dus werd het contract verscheurd en nu is het kampioenschap niet verreden in het altijd swingende São Paulo, maar in het chronisch tochtende, Deense Aarhus. Ik ben daar stomtoevallig een keer geweest en neemt u van mij aan: het is er verschrikkelijk. Het is een soort Veghel.

Maar belangrijker is dat er weer eens precies aangetoond is waarom sponsors betalen: om te kunnen neuken! Niks meer en niks minder. Dus elke sponsor is een potentiële geilneus? Ja! En zelfs de man die de worteltjestaart naar Bonfire bracht, deed dat om in een hoger aanzien bij de Veghelse vrouwtjes te komen. Of dat gelukt is. Nee, hij wordt hopeloos uitgelachen. Tot diep in Aarhus.

    • Youp van ’t Hek