Schiphol plat na brand in Burger King

Een brand in een hamburger-restaurant op Schiphol heeft gisteravond geleid tot evacuatie van reizigers, vertragingen en verkeerschaos op de toegangswegen rond de luchthaven. Een persoon raakte gewond.

De leiding van de luchthaven sprak gisteravond van een ,,vervelende situatie, veroorzaakt door een normaal bedrijfsongeval.'' De marechaussee stelt een onderzoek in naar de brand, maar had op voorhand geen reden aan te nemen dat deze was aangestoken. Op 18 januari woedde er ook een kleine brand op Schiphol. Deze was aangestoken door een dakloze.

De brand van gisteravond ontstond rond half zes in de keuken van het Burger King-filiaal in het winkelcentrum Schiphol Plaza. Het vuur schoot omhoog door een luchtschacht die naar het dak van een hoger gelegen kantoortoren leidt. In de toren is wel het brandalarm afgegaan, maar volgens 10woordvoerder R. Wever van Schiphol is de brand niet naar de kantoren overgeslagen. De luchtschacht in de toren op terminal west is brandwerend.

De luchthaven-brandweer, die binnen drie minuten aanwezig was, gaf groot alarm, waarna vier brandweerwagens en alle beschikbare ambulances uit de omgeving zich naar de luchthaven begaven. Volgens een woordvoerster van de brandweer gebeurde dat omdat er op de luchthaven veel mensen aanwezig waren en niet direct duidelijk was hoe groot de brand was.

De kantoortoren, de aankomst- en vertrekhallen en Schiphol Plaza werden na de brandmelding onmiddellijk ontruimd. De toegangswegen werden afgesloten. Treinen deden Schiphol gedurende enkele uren niet aan. Gestrande reizigers verzamelden zich aan het begin van de avond bij de busterminal voor de luchthaven. Reizigers die met de auto vastliepen in het verkeer probeerden te voet over de vluchtstrook van de de snelweg Schiphol te bereiken.

Het luchtverkeer werd tot een minimum beperkt. Vooral het inkomende verkeer ondervond hinder. Vliegtuigen die al onderweg waren naar Schiphol werden zoveel mogelijk toegelaten. Een onbekend aantal vliegtuigen met bestemming Schiphol moest op de luchthaven van vertek tijdelijk aan de grond blijven. Sommige vliegtuigen moesten uitwijken, onder meer naar Rotterdam Airport. Tijdens piekuren kan de luchthaven zeventig vluchten per uur verwerken, dat daalde gisteravond tijdelijk tot twintig. Volgens woordvoerder Wever werden enkele tientallen vluchten getroffen.

Over de schade kon Schiphol-directeur G. Cerfontaine gisteravond tijdens een persconferentie nog niets zeggen. De brand op 18 januari veroorzaakte een schadpost van tussen de 10 en 15 miljoen gulden. De leiding van de luchthaven was tevreden over de werking van het calamiteitenplan.

Bij het onderzoek naar de oorzaak van de brand zal onder meer de vraag worden gesteld of de bedrijfsleiding van het Burger King-filiaal onnodige risico's heeft genomen. De keukenapparatuur die de brand mogelijk veroorzaakte, zou eerder op de dag al mankementen hebben vertoond. ,,Als dat zo is, dan hebben we een probleem met de leiding van Burger King'', aldus woordvoerder Wever.

In de loop van de avond kwam het luchtverkeer weer op gang en werden de delen van de luchthaven die uit voorzorg waren afgesloten weer vrijgegeven.