Russen betogen voor behoud NTV

In Moskou en St. Petersburg betoogden dit weekeind duizenden Russen voor het behoud van de onafhankelijke televisiezender NTV. Enkele gezichtsbepalende journalisten lieten evenwel weten niet langer achter directeur Kiseljov te staan.

Zaterdag trotseerden tienduizend Moskovieten de kou en regen om hun solidariteit met de belaagde tv-zender te betuigen. Vijfduizend Petersburgers volgden hun voorbeeld gisteren. In het boeket NTV-sterren op het podium ontbrak evenwel nieuwslezeres Tatjana Mitkova, die zaterdag opstapte, net als journalist Leonid Parfjonov, die NTV-directeur Kiseljov er in een open brief van langs gaf. Hij verwijt Kiseljov zijn NTV-team als `kanonnenvoer' te gebruiken. Kiseljov zou vrijdag `in Sovjetstijl' gematigde NTV'ers, zoals Mitkova, buiten een verzoeningscommissie hebben gehouden. Die commissie brak een gesprek over de toekomst van NTV na een half uur af.

Kiseljov noemt Parfjonov vandaag een verrader, narcist en geldverkwister. Met name het vertrek van Mitkova, `het gezicht' van NTV, betekent voor hem een gevoelig verlies. Zij maakte in 1991 furore toen ze weigerde Sovjet-bulletins voor te lezen over bloedige acties tegen Litouwse nationalisten in Vilnius.

NTV verzet zich tegen een overname door Gazprom, de aardgasgigant die door de staat wordt gecontroleerd. Volgens critici wil Gazprom NTV de mond snoeren. Gazprom staat garant voor een lening van 262 miljoen dollar, die NTV-eigenaar Vladimir Goesinski bij Credit Suisse heeft lopen en die in juli moet worden terugbetaald. Goesinski heeft Gazprom daarvoor 19 procent van zijn aandelen in onderpand gegeven. Gazprom bezit nu 46 procent van NTV. Omdat een Moskouse rechter heeft bepaald dat 8 procent bevroren aandelen van Goesinski momenteel geen stemrecht hebben, meent Gazprom een meerderheid te hebben. Dinsdag benoemde Gazprom daarom een nieuwe directie onder leiding van de Amerikaans-Russische zakenman Boris Jordan. De staf van NTV erkent het nieuwe management niet.

De vraag is nu mede welke rol wordt gespeeld door een buitenlands consortium van miljardair Ted Turner. Hij sloot vorige week een akkoord met Goesinksi, volgens hetwelk hij dertig procent van diens aandelen koopt, waaronder de 19 procent die als onderpand diende voor de Gazprom-lening. Goesinski houdt 20 procent, maar gunt Turner het stemrecht daarover. Goesinski heeft het contract getekend, Turner wil eerst overeenstemming met Gazprom.

Alfred Koch, de directeur van Gazprom-Media, speelde het spel dit weekeind handig. Vrijdag liep hij alleen het NTV-gebouw binnen om te onderhandelen, diezelfde avond waagde hij zich in het hol van de leeuw door in de vijandige NTV-studio het debat aan te gaan met zijn vijanden. Zo cultiveert hij een beeld van redelijkheid tegenover een `hysterisch' NTV-team.