RBC laat kans liggen

Voor RBC, hekkensluiter in de eredivisie, lijkt degradatie onafwendbaar na het 2-2 gelijkspel tegen De Graafschap. De ploeg uit Roosendaal gaf in de tweede helft van het degradatieduel een 2-0 voorsprong uit handen, waardoor het verschil op de ranglijst met De Graafschap zeven punten bleef. Met nog zeven wedstrijden voor de boeg lijken ook de andere degradatiekandidaten, Sparta en Fortuna, moeilijk te achterhalen.

Trainer Robert Maaskant bestreed na de bittere pil, dat het seizoen voorbij is voor RBC. ,,De competitie wordt op de laatste dag beslist, neem dat van mij aan. Mijn ploeg is nog steeds heel scherp en kan nog best wedstrijden winnen”, zei een strijdlustige Maaskant, in de wetenschap dat PSV en Feyenoord nog naar Roosendaal komen. Hoewel zijn ploeg twee kostbare punten had verspeeld, was de coach vol lof over zijn spelers. ,,Het eerste kwartier hebben we het beste RBC van dit seizoen gezien. De ploeg speelde gedreven en scherp en toonde vechtlust.”

Om zijn team op scherp te zetten had Maaskant deze week `tot nader order' vier spelers uit de selectie gezet. ,,Wegens gebrek aan kwaliteit, motivatie en discipline”, gaf hij als verklaring. Aanvankelijk leek de disciplinaire maatregel zijn vruchten af te werpen, want na een kwartier stonden de Roosendalers met 2-0 voor door doelpunten van Marcel Cas en Damien Hertog. In de eerste helft waren de Brabanders veel sterker dan het zielloos spelende De Graafschap, dat op het middenveld vele slagen verloor.

Pas na rust gaf de thuisploeg er blijk van het degradatiegevaar serieus te nemen en beet aanmerkelijk grimmiger van zich af. RBC liet zich noodgedwongen terugvallen en beperkte zich noodzakelijkerwijs tot de counter. Het offensief van De Graafschap werd in de 65ste minuut beloond met een doelpunt van de Oekraïner Ruslan Valeev: 1-2. Kort daarna werd Tomek Iwan, de Poolse huurling van RBC, wegens natrappen uit het veld gestuurd en werd RBC gedwongen zich op eigen helft te verschansen. Vlak voor tijd maakte Robert Fuchs met een prachtig afstandsschot een wreed einde aan de Brabantse illusies.

Na afloop belaagden enkele RBC'ers verbaal scheidsrechter Bossen, die routinier Regi Blinker alsnog een rode kaart gaf. ,,Dat kwam voort uit frustratie over het weggeven van de voorsprong”, vergoeilijkte Maaskant. ,,De 2-2 was in wezen onafwendbaar. Na 25 minuten in de eerste helft, ontbrak het ons aan dreiging. In de rust zei ik al dat het zou gaan stormen en dat we op de counter moesten gaan spelen. Toen we met tien man stonden, nam de druk alleen maar toe. Ondanks alles ben ik blij met het punt, hoewel er meer had ingezeten. Aan de andere kant: we hebben wel spektakel geboden.''

RBC kan zich opmaken voor het tweede degradatieduel, als Sparta zondag naar Roosendaal komt. Maaskant hoopt dat opnieuw over Henk Vos te kunnen beschikken. De topscorer sukkelt met een knieblessure, waaraan hij zich vandaag zou laten opereren. Die ingreep is voorlopig uitgesteld. ,,Zijn inzetbaarheid blijft onzeker. Zodra er vocht in zijn knie komt, moet hij onder het mes”, vertelde Maaskant.

Zelfs bij een overwinning op Sparta is lijfsbehoud onzeker RBC, dat dit seizoen pas vier overwinningen boekte en het hoogste aantal tegentreffers (73) incasseerde in de eredivisie. Het aantrekken van zestien nieuwe spelers en een sportpsycholoog heeft vooralsnog niet kunnen voorkomen, dat RBC er hopeloos voorstaat.

    • Pieter de Vries