Océ wekt toorn belegger op

Océ verraste afgelopen vrijdag beleggers en analisten met een winstwaarschuwing. Het printconcern zelf is erg verrast over de koersreactie die volgde. `Een dergelijke actie blijft lange tijd in geheugens verankerd.'

Océ lijkt inmiddels het patent op verrassingen in de wacht te hebben gesleept. De afgelopen twee jaar heeft het kopieer- en printconcern de belegger keer op keer met ongeloof achtergelaten.

Het begon met het totaal onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter Jan Hovers anderhalf jaar geleden. Even later volgde een plotselinge grootscheepse reorganisatie waarbij maar liefst duizend banen werden weggesaneerd. En ondertussen bleven klanten en aandeelhouders maar wachten op de al in 1995 aangekondige kleurenprinter.

Vrijdag werd aan de reeks verrassingen een nieuwe toegevoegd. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers liet het concern weten dat de winst voor dit jaar nagenoeg gelijk zal zijn aan de winst van vorig jaar – mits de economische omstandigheden verder verslechteren. En dat terwijl de goegemeente had gerekend op een bescheiden groei. De koers maakte een snoekduik. Iets meer dan 21 procent van de beurswaarde, ruim 1,2 miljard euro (2,6 miljard gulden), smolt in enkele uren weg.

Beleggingsanalisten zijn verbolgen over de gang van zaken bij Océ in Venlo. Een winstwaarschuwing, bijvoorbeeld enkele weken geleden gegeven, had zeker op zijn plaats geweest. ,,Dit geeft het beleggersvertrouwen een enorme knauw', stelt Marc Kennis van Van Lanschot Bankiers. ,,Een dergelijke actie blijft lange tijd in geheugens verankerd.'

Een woordvoerder van Océ is verbaasd over de houding van de analisten. ,,Wij hebben ons tijdens de aandeelhoudervergadering al uitgesproken over de groeiverwachting. Vandaar dat wij geen winstwaarschuwing hebben gegeven.' Het bedrijf verklaart ,,erg verrast' te zijn over de koersreactie.

Océ heeft de verwachtingen getemperd vanwege de slappe groei van de economie, met name die in Amerika. Het Venlose bedrijf haalt daar veertig procent van de omzet vandaan. De rest komt uit Europa. In Azië wordt minder dan tien procent van de producten afgezet. ,,Wij verwachten dat de economische neergang in Amerika ook neerslaat op Europa', zegt analist Kennis.

Niet alleen de economische omstandigheden spelen Océ parten. De resultaten voor dit jaar worden ook gedrukt door de kosten die Océ maakt met de introductie van de nieuwe, al zes jaar geleden aangekondigde kleurenprinter. Deze is enkele weken geleden, na ellenlange productieproblemen, gelanceerd op de technologiebeurs Cebit in Hannover.

De introductie van de machine begint ergens in de zomer. Océ verwacht dat het nieuwe paradepaardje vanaf het vierde kwartaal begint door te tikken in de resultaten. Concurrenten als het Japanse Canon en het Amerikaanse Xerox, dat zelf overigens al geruime tijd in problemen verkeert, hebben de hoogwaardige kleurenmachines al geruime tijd op de plank staan. Océ zal zich als laatkomer op deze markt voor een belangrijk deel moeten invechten.

,,De timing van de lancering komt erg ongelukkig', vindt analist Kennis. ,,Net nu de economie in het slop raakt, komen ze met dit belangrijke apparaat. Hoewel het technisch een hoogstandje is, moet je nu gaan afwachten of klanten in deze tijd geld willen uitgeven aan deze machine.'

Océ beseft dat het nog altijd te afhankelijk is van conjunctuurbewegingen. Sinds twee jaar probeert de onderneming, naar het voorbeeld van concurrent Xerox, zich versnelt te richten op het leveren van diensten rondom kopieren en printen. Naarstig maakt het concern daarom jacht op instellingen en bedrijven die hun massieve documentstromen, zoals ministeries en multinationals, willen uitbesteden aan een professionele partij. ,,Het overnemen van print- en kopieerbeheer is verreweg de snelstgroeiende activiteit', stelt een woordvoeder van Océ. ,,We boeken in dit segment al jaren een groei van circa 26 procent.'

Op dit moment haalt de onderneming 60 procent van de omzet uit dienstverlening, de rest komt van de verkoop van printers en kopieerapparaten. Over circa drie jaar, zo heeft de raad van bestuur gesteld, moet die verhouding op 80/20 liggen. ``In 2004 zijn we recessievast.'

Gerectificeerd

Winst Océ

In het artikel Océ wekt toorn belegger op (in de krant van maandag 9 april, pagina 11) wordt een woordvoerder onjuist geciteerd. In plaats van ,,Vandaar is geen winstwaarschuwing gegeven' had moeten staan: ,,Daar is geen winstwaarschuwing gegeven'.

    • Mark Houben