NOS houdt tv-rechten eredivisie

De televisierechten voor wedstrijden in de eredivisie blijven in het bezit van de NOS. De achttien eredivisieclubs spraken zaterdag tijdens een vergadering van de Eredivisie NV in Utrecht hun voorkeur uit voor een gezamenlijk bod van NOS (samenvattingen), Canal Plus (live-wedstrijden) en KPN (nieuwe media).

De voetbalrechten leveren de eredivisieclubs komend seizoen drie jaar lang 120 miljoen gulden op. Dat is jaarlijks weliswaar 45 miljoen gulden meer dan het huidige contract, maar een stuk minder dan de 150 miljoen gulden die de clubs uit de eredivisie aanvankelijk hadden geëist.

Tijdens de vergadering van de Eredivisie NV schaarden ook de drie topclubs PSV, Feyenoord en Ajax zich achter de plannen. ,,Ik ben blij dat we het met z'n allen overeenstemming hebben bereikt over de verdeelsleutel'', zei voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord in een toelichting. ,,Want ik ben van mening dat Ajax, PSV en Feyenoord op dit moment te weinig krijgen'', aldus de Feyenoord-voorzitter die onlangs nog dreigde de rechten voor zijn club in eigen beheer te houden.

In het huidige plan is de bedoeling dat 40 procent van het bedrag wordt verdeeld over de eredivisieclubs. De overige 60 procent gaat op aan de eindklassering in de eredivisie (40 procent) en prestaties uit de laatste tien jaar (20 procent).

Met de keuze voor de NOS legden de eredivisieclubs een bod van SBS 6 naast zich neer. Het commerciële televisie-station verbaasde vorige week met de mededeling dat het een megabod op de voetbalrechten van de eredivisie had gedaan. ,,Dat hadden we in dat stadium inderdaad niet meer verwacht. Het bod was overigens ongeveer gelijk aan dat van de NOS'', aldus Hans Herremans, directeur van de Eredivisie NV.

SBS 6 is in het huidige plan nog niet helemaal uit beeld. Het commerciële station gaat in de nabije toekomst met de NOS om de tafel zitten om te kijken of en in welke vorm samenwerking eventueel mogelijk is. SBS heeft grote belangstelling voor het zogeheten Eredivisie-journaal. Maar ook dat komt terecht bij de NOS. Dit programma zal komend seizoen op vrijdag-, zaterdag-, zondag- en maandagavond vanaf 22.30 uur drie kwartier lang worden uitgezonden. De NOS blijft de samenvattingen uitzenden.

Canal Plus brengt vanaf komend seizoen vijftig live-wedstrijden. De zes ontmoetingen tussen de drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV beginnen zondagmiddag om 13.00 uur. Hetzelfde geldt voor vier nader te bepalen wedstrijden. Canal Plus brengt op 34 zaterdagen een wedstrijd uit de eredivisie live op het scherm. Ajax, Feyenoord en PSV gaan risicowedstrijden op zaterdag spelen.