Nog geen uitlevering oud-SS'er Hoogendam

Het is onduidelijk of de bij verstek ter dood veroordeelde SS'er Dirk Hoogendam zal worden uitgeleverd aan Nederland. Zaterdag meldde De Telegraaf dat de 78-jarige Hoogendam onder de naam Dieter Hohendamm in de Duitse deelstaat Hessen zou wonen.

Hij zou inmiddels de Duitse nationaliteit hebben aangenomen. Persofficier Van der Mark vindt dat er veel vragen beantwoord moeten worden, voordat Duitsland om uitlevering zal worden verzocht. ,,Het dossier komt weer op tafel.'' Volgens haar moet eerst worden uitgezocht of het vonnis dat in 1950 is uitgesproken ,,onherroepelijk'' is en nog niet is verjaard.

Hoogendam ontsnapte vlak na de oorlog uit het gevangenenkamp De Harskamp, waar oorlogsmisdadigers werden opgesloten. Daarna is niets meer van hem vernomen. Zijn straf werd later omgezet naar levenslang. Volgens De Telegraaf vestigde hij zich onder de naam Dieter Hohendamm in een gehucht in de Duitse gemeente Ringgau.

Volgens Historicus A. Metselaar, die onderzoek deed naar oorlogsmisdadigers in Drenthe, voerde Hoogendam een schrikbewind in de omgeving van Hollandscheveld. ,,Hij was een beul, die zijn kunsten botvierde op zijn gevangenen. Joodse gevangenen werden door hem niet alleen geslagen maar ook op een soort rekbank gemarteld. Zijn naam laat meer dan 50 jaar na dato de koude rillingen nog over vele ruggen lopen'', schrijft Metselaar.

Hoogendam zou in de oorlog hebben samengewerkt met de onlangs in Spanje overleden oorlogsmisdadiger Auke Pattist.