MENS EN MEDIA: LUC (12)

Luc Schoppink downloadt muziek van Internet, via Napster. Allemaal hiphop: 2-Pack, Snoop Dogg, Naz, Wu-Tang. Nelly vindt hij ook goed, en Dr. Dre. Hij downloadt ook screensavers. En hij e-mailt veel, met kinderen uit zijn klas. Dat kan gaan over wat er die dag is gebeurd. Of over het huiswerk.

Op tv kijkt hij vooral naar clips: TMF, The Box en MTV. Je kan nummers aanvragen bij The Box. Dat kost F 1,25 per minuut. Te duur, vindt hij. Er is een clip van Lil Bow Wow, waarin Lil en Snoop Dogg veranderen in rottweilers. Leuk, maar ook een beetje stom. Vroeger keek hij altijd naar Flodder, nu niet meer naar een vaste serie. Hij houdt van actiefilms en humor. En af en toe kijkt hij naar een informatief programma. Een documentaire of het nieuws.

Civilization is Lucs favoriete computerspel. Bij dit spel kan je de wereldgeschiedenis overdoen. Vanaf duizenden jaren voor Christus. Je begint met zeven beschavingen. Bijvoorbeeld de Romeinen, de Fransen, de Germanen, de Egyptenaren, de Azteken, de Chinezen en de Zoeloes. In het laatste potje heeft hij er 24 uur spelen opzitten. De Zoeloes overheersen de aarde. Samen met de Chinezen hebben ze alle andere beschavingen uitgeroeid. De Fransen hebben nog twee Nederzettingen op de Noordpool. Die wilden geld van de Zoeloes. Dat weigerde Luc. Toen gooiden ze met atoombommen.

Luc is sterk geïnteresseerd in militaire uitrustingen. Wat je kan doen met een vliegdekschip of tank, hoe wendbaar die zijn en wat hun aanvalskracht is. Persoonlijk gooit hij nooit atoombommen. Dat vervuilt stad en land. Liever gooit hij kruisraketten. Die zijn sterk en hebben een groot bereik.

Civilization is niet alleen oorlog. Je leert over evolutie, mechanisatie en industrialisatie. Over wereldwonderen, stadsuitbreiding en luchtvervuiling. Andere favoriete spelletjes: Codename Eagle (Engelse piloot knalt Duitsers neer) en Need for Speed (racen en crashen). Of Kiss Psycho Circus. Dat is een heel vies spel. Beesten en aliens in kleine stukjes hakken. Dat speelt hij alleen als hij boos is.