Kind op de rug

Zien we in de warme wereld kinderen strak omwikkeld maar tevreden meebewegen op de rug van heupwiegende moeders, eerstewereldbaby's liggen hun eerste levensjaren vooral in autostoeltjes, duwkarretjes en kinderwagens. Dat is jammer, en niet nodig. Kinderen vinden het leuk op de rug van een ouder. Ze zien nog eens wat en komen nog eens ergens. De ouders trouwens ook.

Gelukkig kan ook zonder voorzien te zijn van geprononceerde billen en ook zonder het vastsjorren van kindjes onder de knie te hebben, het kind comfortabel op de rug. Het assortiment rugdragers is groot en divers. Het is wel oppassen, niet alle dragers voldoen. Op Koninginnedag kan je een oude rugdrager op de kop tikken, de kans nog dezelfde ochtend met rugpijn en een onderuitgezakt, huilend kind thuis te komen is aanwezig. Dat hoeft niet. Een degelijke rugdrager is er al vanaf een gulden of driehonderd. Omgerekend naar het aantal jaren van gebruik maal het aantal voort te brengen kinderen komt de afschrijving al snel onder de honderd gulden per jaar. Tot vier jaar, zeggen de fabrikanten, kan je kinderen in de rugdrager zetten. Tot drie jaar, is de praktijk, zet je ze inderdaad in de drager. Daarna worden ze toch wel erg zwaar en gevaarlijk beweeglijk. Bovendien willen ze zelf lopen en dingetjes verzamelen.

Een kind kan in de rugdrager wanneer het zelfstandig kan zitten. Vanaf acht maanden zeggen de fabrikanten veiligheidshalve, vanaf zes maanden is de proefondervindelijke praktijk. Dan is het moment aangebroken een ochtendje rugdragers te gaan passen in de betere bergsportzaak. Neem daarvoor de tijd, laat de verkoper alle voors en tegens en koffie en koek aandragen. Pas de rugdrager als een rugzak, want dat is het ook. Hij moet lekker zitten, als om de rug gegoten. Kijk daarbij niet te veel naar het uiterlijk, maak de eerste keus puur op gevoel. Bijna alle goede rugdragers zijn enigszins verstelbaar op lengte, maar een groot verschil in ruglengte tussen vader en moeder is moeilijk overbrugbaar. De betere dragers zijn leverbaar in verschillende maten. Omdat zelfs de beste bergsportzaak lang niet alle maten, kleuren en modellen in de winkel heeft liggen, is het soms verstandig om voor het volledige aanbod het internet te raadplegen.

Zodra de eerste selectie is gemaakt, kan de zoektocht verfijnd worden door te letten op het comfort voor het kind. Daarin ontlopen de verschillende dragers elkaar niet veel. Allemaal zijn ze voorzien van afstelbare zithoogtes en zachte schouder- en buikbandjes. Niet allemaal geven ze steun aan de voetjes. Beentjes worden stijf en gaan tintelen als de voetjes langere tijd niet worden gesteund. Dat is te merken wanneer je bij het pauzeren het kind even uit de drager haalt, subiet lazeren ze om. Ook niet allemaal geven ze evenveel steun aan in slaap vallende hoofdjes. Kleine kinderen plegen graag in slaap te vallen in de rugdrager. En het is niet prettig lopen wanneer je gespitst bent op de ademtochten van een gesmoord kind. Het is sowieso verstandig een handdoek of trui onder het slaapwiegende hoofdje te leggen, anders schuurt het tere kinderwangetje al snel gevaarlijk rood.

Jarenlang was er maar één echte goede rugdrager, de Stallion van Tough Traveller. De Stallion is nog altijd heel degelijk, maar oogt niet meer zo hip als concurrenten van vergelijkbaar prijsniveau (vanaf 500 gulden) zoals de Nieuw-Zeelandse rugzakfabrikant Macpac en de Amerikaanse buitensportspecialisten Kelty en Madden. De Macpacs zien er met hun binnenframes strak uit, daarmee mag je gezien worden. Het enige wat de Macpacs missen is de uitklapbare poot waarmee je de drager op de grond kan zetten voor het in en uitladen van het kind. Kelty heeft als enige een uitklappoot die automatisch terugklapt. Dat is handig, regelmatig wordt het terugklappen vergeten en ontvangen omstanders porren in de zij of worden supermarktstellingen omver gekegeld. Kelty is de drager met veruit de meeste toeters en bellen. Overal zakjes, lusjes en frutseltjes. Met de Kelty Expedition (725 gulden) draag je een complete kinderwagen verticaal op de rug. De Expedition is zelfs voorzien van een poopdeck changing station, een volkomen overbodig matje waarop de luier verwisseld kan worden. De Madden Caravan (750 gulden) wordt geprezen om het draagsysteem, dat van alle dragers het meest aanpasbaar is aan de ruglengte.

Maar een dure drager is niet altijd nodig. Voor driehonderd gulden is er ook al een goede. De dragers van Vaude en Deuter kunnen de toets der kritiek heel aardig doorstaan. Vlak daaronder zit Active Leisure, maar dat is toch wel de onderkant van de markt. Is de noodzaak van een rugdrager niet zeker, huur er dan eerst een bij de plaatselijke Babyrent. Voor tweedehands kinderdragers kan je terecht bij Houseofoutdoor in Maarssen. Of natuurlijk op Koninginnedag.

Webadressen:; www.toughtraveller.com; www.maddenusa.com; www.macpac.co.nz; www.kelty.com; www.houseofoutdoor.nl; www.outdoorplaza.nl; www.zwerfkei.nl.

    • Anton Keuchenius