Kardinaal Simonis bezoekt premier Kok

Zonder dat daaraan vooraf enige ruchtbaarheid was gegeven, heeft premier Kok vanochtend in zijn Haagse torentje een gesprek gevoerd met kardinaal Simonis, hoofd van de rooms-katholieke kerk in Nederland. De aartsbischoppelijke woordvoerder sprak na afloop van `een dialoog in prettige sfeer'. Kok en Simonis hebben afgesproken nog eens te spreken, maar een datum daarvoor is niet vastgesteld. Over het door Simonis eerder gewraakte voornemen van Máxima, haar katholieke geloof op te geven, is volgens de woordvoerder niet gesproken. Het gesprek was een uitvloeisel van de klacht van Simonis, vorige maand, dat het Paarse kabinet `religie uit de samenleving zou willen bannen' en de kerken niet betrekt bij debat over maatschappelijke vraagstukken. Kok had dat `overdreven' genoemd maar Simonis wel uitgenodigd voor een `kopje koffie'.