Kane en Williams grote winnaars TMF

De Haagse rockband Kane en de Britse zanger Robbie Williams hebben zaterdagavond de meeste onderscheidingen gekregen tijdens de zesde editie van de TMF-awards in Rotterdam, met een optreden van Janet Jackson, die voor haar oeuvrewerd gelauwerd. Kane kreeg in een met 10.000 jongeren uitverkocht Ahoy' de nationale prijzen voor de beste rockgroep, live-act en de videoclip voor de hitsingle Can you handle me.

Robbie Williams ontving in de categorie buitenland drie prijzen. Het voormalige lid van jongensband Take That is volgens het publiek van de muziek-tv-zender TMF de beste artiest en de beste live-act, maar is hij ook verantwoordelijk voor de fraaiste videoclip van Rock DJ. Krezip, Eminem en Destiny's Child kregen elk twee awards.

Marco Borsato was voor de zesde keer op rij succesvol in de categorie beste zanger Nationaal. Anouk werd bij verstek gelauwerd als beste zangeres; ze kwam niet naar Rotterdam om haar onderscheiding op te halen.

Bløf, dat onlangs drummer Chris Götte verloor door een dodelijk ongeval, was niet aanwezig, maar hun geest waarde wel door de Ahoy'. Het publiek verkoos de Zeeuwen tot beste popgroep. Marco Borsato vroeg en kreeg een minuut stilte voor Bløf. Kane speelde een fragment van het Bløf-nummer Harder dan ik hebben kan als eerbetoon aan Götte.

In de zaal hingen ook spandoeken met steunbetuigingen aan Bløf. Andere bezoekers lieten onverbloemd weten wat ze vinden van de aanstaande echtgenote van prins Willem-Alexander: And the winner is Máxima.

De kijkers van de muziekzender bepaalden wie een TMF-award kreeg. Bijna 109.000 mensen brachten een stem uit via internet, 44.322 anderen via een sms-je.