Internationaal

LONDEN

In Londen kregen technologiefondsen vanochtend verliezen te verwerken. Engelands grootste producent van telefoononderdelen Marconi, dat in het weekend aankondigde 3.000 van de in totaal 55.000 banen te schrappen. Marconi daalde met 6,5 procent.

Detailhandelsconcern Sainsbury steeg met 2,3 procent in reactie op aankondigingen van winststijgingen in zijn supermarkt-divisie. De FTSE zelf daalde licht met 0,2 procent naar 5.589 punten. Een Britse analist vroeg zich hardop af of de bodem van de markt nu dan misschien bereikt zou zijn.

FRANKFURT

Ondanks de zwakte van Duitse technologiefondsen kon de Duitse DAX-index de maandagochtend toch goed beginnen. Dankzij elektriciteitsconcern E.ON boekte de index winst. Het aandeel E.ON steeg nadat het bekend maakte het Britse Powergen over te nemen voor 8,3 miljard euro. Het nieuwe concern wordt daarmee Europa's grootste leverancier van energie. E.ON steeg met 5,6 procent naar 54,65 euro. De DAX-index boekte een koerswinst van 0,3 procent naar 5.713 punten.

PARIJS

In Parijs daalde de CAC met 0,3 procent naar 5.124 punten. Oberthur Card Systems, een producent van met een chip uitgeruste kaarten (smart cards), was de leider van de stijgende fondsen in de CAC. Oberthur presenteerde vanochtend zijn verwachtingen voor de komende vier jaar die overeenkwamen met de prognoses in de markt.

Computerfondsen, waaronder Cap Gemini in Parijs, leden net als in de rest van de wereld verlies in Frankrijk als reactie op de scherpe val van technologiebeurs Nasdaq van eind vorige week.

TOKIO

De beursgraadmeter in Tokio maakte een slecht begin van de week door. De Nikkei-index ging met ruim 4 procent onderuit naar 12.842 punten.

De beurs reageerde hiermee op de sterke verliezen van beurzen in New York. Vooral de Nasdaq kreeg daar voor het weekend flinke klappen, de technologiebeurs daalde met 3,6 procent. Dat was op haar beurt weer een reactie op een vrijdag bekendgemaakt rapport waaruit bleek dat de Amerikaanse werkloosheidcijfers een nieuw dieptepunt hadden bereikt: in maart was de werkloosheid met 4,3 procent op het hoogste punt van de laatste 20 maanden. In Tokio kwam het verlies van de Nikkei vooral op conto van technologiefondsen en de banken. Uitspraken van Masaru Hayami, president van de Japanse centrale bank, deden de negatieve stemming weinig goed. Hayami zei dat de Japanse economie ,,tot een stilstand'' was gekomen wegens tegenvallende exporten. Dit ondanks het pakket van monetaire maatregelen dat de centrale bank vorige week presenteerde.