Historische prestatie van tennisploeg

Door een historische 4-1 zege op Duitsland hebben de Nederlandse tennissers voor het eerst sinds de oprichting van de wereldgroep in 1981 de halve finales van de Davis Cup bereikt.

Paul Haarhuis en Sjeng Schalken gaven de dubbele primeur zaterdag gestalte in het dubbelspel door David Prinosil en Jens Knippschild in vier sets (6-3, 6-4, 4-6 en 6-2) te verslaan. Na het volksfeest in de Brabanthallen in Den Bosch is in september Ahoy' in Rotterdam vermoedelijk het decor voor het duel tegen Frankrijk, dat Zwitserland versloeg.

De spelers van het Nederlandse Davis-Cupteam hadden gisteren een korte nacht achter de rug, nadat ze de overwinning op het favoriete Duitsland uitbundig hadden gevierd. Jan Siemerink had voor zijn dead rubber tegen Prinosil al liters water gedronken om zijn kater te verdrijven.

Desondanks wist hij het ook gisteren wederom massaal opgekomen publiek in de onbelangrijke demonstratiepartij nog te vermaken met een zege: 7-6 en 7-5. ,,Ik vond dat we wel een feestje hadden verdiend'', zei Siemerink. ,,Vandaag vlieg ik weer naar Portugal om op baan 16 een potje te spelen. Daarom wilde ik zo lang mogelijk genieten van deze stunt.''

Ook die andere held van de eerste dag, Raemon Sluiter, speelde in de slotpartij tegen Nicolas Kiefer nog één set lang in een roes. Daarna ging het licht uit bij de 22-jarige Rotterdammer, die zaterdag nog het idee had dat hij de hoofdrol in een sprookje speelde. In drie sets gunde Sluiter Kiefer nog een punt. ,,Maar zelfs in die laatste partij ging Raemon nog een paar keer uit zijn dak'', constateerde teamcaptain Tjerk Bogtstra tevreden. ,,Siemerink en Sluiter hebben de toeschouwers gisteren niet laten zakken. Het tekent de bezieling van dit team.''

De bijna 10.000 uitzinnige toeschouwers in Den Bosch bleken in het eenzijdige duel met de lusteloze Duiters een beslissende factor. ,,Als je in zo'n kolkende massa stapt, raak je vanzelf in een roes'', zei Schalken, die de pijn van zijn voetblessure had verbeten in het dubbelspel met Haarhuis. ,,Maar je moet die ambiance natuurlijk wel in je voordeel weten te gebruiken.''

De schaatsfestijnen in Thialf werden door het studentikoze publiek in Den Bosch nauwgezet gekopieerd. Daarom gaat de voorkeur van de tennissers en captain Bogtstra uit naar een gelijksoortige locatie voor de confrontatie met Frankrijk. Met Ahoy' in Rotterdam dienden ook de Brabanthallen in Den Bosch en de Amsterdam Arena zich als potentiële gastheren aan. Het ironische commentaar van PSV-supporter Haarhuis: ,,De Arena valt af, daar kunnen we niet op gras spelen.'' Bogtstra, instemmend: ,,Een stadion is veel te groot, daar kunnen we niet dezelfde sfeer creëren als tegen Spanje en Duitsland. Ahoy' maakt de meeste kans.''

Haarhuis waarschuwde voor Frankrijk. ,,Hun nummer zes staat hoger op de wereldranglijst dan onze nummer twee. Frankrijk kon het zich tegen Zwitserland zelfs permitteren de nummer 16 van de wereldranglijst, Grosjean, buiten de ploeg te laten. En een topper als Pioline kwam alleen maar in het dubbelspel uit. We moeten ons niet blindstaren op de overwinningen op Spanje en Duitsland. Tegen Frankrijk zijn we opnieuw de underdog.''