Het verlossende woord komt uit Frankfurt

Woensdag vergadert de ECB over het renteniveau. Op de financiële markten wordt uitgegaan van een renteverlaging

Het belangrijkste nieuws voor de financiële markten in Europa komt woensdag uit Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank vergadert over het rentebeleid.

Analisten verwachten in meerderheid dat de rente zal worden verlaagd met 25 basispunten, blijkt uit een enquête van persbureau Bloomberg. ,,Dat is niet onze verwachting'', zegt Rikkert Scholten, analist bij Rabo Securities. Volgens hem heeft de ECB sinds de laatste vergadering ,,gemengde signalen'' afgegeven. ,,Voor de vorige vergadering leek de stemming eenduidiger. De ECB maakte zich zorgen over de vertraagde economische groei. Toch werd de rente toen niet verlaagd.'' Volgens Scholten wordt het wel een ,,close call'': donderdag komt het Franse inflatiecijfer naar buiten en het is volgens de analist mogelijk dat de ECB daarvan al kennis heeft genomen en die meeneemt in het besluit de rente gelijk te houden danwel te verlagen. ,,Vanuit het economische plaatje is er geen twijfel: de rente moet omlaag.''

Het jaarcijferseizoen is voorbij en de kater die veel beleggers daaraan hebben overgehouden kan nu langzaam verdwijnen. Of erger worden. Dat zal blijken uit de kwartaalcijfers waarmee bedrijven nu naar buiten komen.

Woensdag presenteert internetbedrijf Yahoo de cijfers over het eerste kwartaal. Een maand geleden stelde het bedrijf voor de tweede keer dit jaar zijn winst- en omzetverwachting bij. Die zou uitkomen op 170 á 180 miljoen dollar, 50 miljoen minder dan in januari werd verwacht. Yahoo is voor een groot deel afhankelijk van advertentie-inkomsten terwijl veel klanten juist op hun reclame-uitgaven bezuinigen in het huidige klimaat. De verwachtingen over de overlevingskansen voor e-commercebedrijven zijn onder beleggers de afgelopen maanden flink naar beneden bijgesteld. Als een markante speler als Yahoo enig optimisme laat blijken zou dat de negatieve stemming in de sector enigszins kunnen verzachten.