Hate crime

Achttien klappen op zijn hoofd met de kolf van een groot kaliber pistool. Dat was de directe oorzaak van Matthew Shepards overlijden. De reden voor zijn dood echter ligt veel dieper, namelijk in de explosieve mix van frustratie, zelfhaat en diepgewortelde homofobie die de karakters van zijn moordenaars tekende.

Nu vinden dit soort extreme misdaden tegen homoseksuelen helaas in meer landen plaats. Maar er is maar één land ter wereld waar een muziekstation een dergelijk waargebeurd gruwelverhaal omvormt tot tv-film. Wat het Amerikaanse MTV precies voor ogen stond bij het produceren van Anatomy of a Hate Crime zal wel nooit helemaal duidelijk worden, maar dat het eindproduct een wangedrocht is staat vast.

De filmtitel belooft een diepgaande analyse van hetgeen er gebeurde op de avond van 6 oktober 1998 in Laramie, Wyoming. Maar het ontleedmesje van regisseur Tim Hunter blijkt erg bot. Heel af en toe wordt er een tipje van de sluier opgelicht van het onderliggende drama. Dan krijgen we bijvoorbeeld te horen dat Shepard depressief was en vlak voor zijn dood positief was getest voor HIV. Maar overheersend is het beeld van een heilige met een blond pagekapsel. Moordenaars Russell Henderson en Aaron McKinney zijn drugsverslaafde randgroepjongeren die bier per liter drinken en gedachteloos tienermeisjes bezwangeren.

Om er geen twijfel over te laten bestaan wie nou goed is en wie slecht, kabbelt er iedere keer dat Matthew in beeld komt een lieflijk gitaartje op de achtergrond en worden Russell en Aaron begeleid door agressief stampende rapmuziek. Cynici zouden die muzikale ondersteuning bestempelen als een misselijk staaltje `product placing' van de kant van MTV, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de regisseur oprecht gemeend dat het verduidelijkend zou werken. Net als het feit dat alle inwoners van Laramie zonder uitzondering achterlijke, cowboyhoeddragende homohaters zijn.

Anatomy of a Hate Crime is een eendimensionale draak, bevolkt door karikaturen. De film doet geen recht aan de feiten waarop hij gebaseerd is. Misschien had Hunter beter een videoclip kunnen maken.

Anatomy of a Hate Crime (Tim Hunter, VS, 2000), Ned.2, 21.25-22.55u.

    • Edo Dijksterhuis