`Generaal voor vrede' hielp DDR bij film

De inmiddels overleden Nederlandse generaal en vredesactivist Von Meijenfeldt heeft zich bewust laten gebruiken voor propagandadoeleinden van de DDR. Dat schrijft dr. Jochen Staadt van de Vrije Universiteit Berlijn in de Frankfurter Algemeine Zeitung van zaterdag, op basis van onderzoek in de archieven van de toenmalige DDR.

Von Meijenfeldt was in de jaren tachtig actief in de beweging `Generaals voor de Vrede'. Volgens Staadt hebben vier van de generaals, onder wie Von Meijenfeld, in 1986 meegeholpen om de ware oorsprong van de film `De generaals' te helpen versluieren. Zij deden dat om te voorkomen dat hun eigen reputatie werd beschadigd. De film was gemaakt in opdracht van en betaald door de SED, de regerende communistische partij van de DDR, maar werd verkocht als een westerse productie.

In de film spraken acht gepensioneerde NAVO-generaals, onder wie de bekende vredesactivist en latere Grünen-politicus Gert Bastian, zich uit tegen de plaatsing van kruisraketten in West-Europa. Om een ruwe versie van de film te zien, werden Von Meijenfeldt en drie anderen in maart 1986 in het geheim naar Oost-Berlijn gebracht. Op de Nederlandse televisie is de film voor zover bekend nooit uitgezonden.

Al langer is bekend dat de groep generaals begin jaren tachtig jaarlijks honderdduizend D-Mark kregen van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. Het contact liep via de West-Duitse vredesonderzoeker Gerhard Kade, die de groep generaals ook bijeen heeft gebracht. Hij wordt door Staadt omschreven als `zaakwaarnemer' van de generaals.

Von Meijenfeldt was vanaf 1975 enige tijd gouverneur van de Koninkijke Militaire Academie in Breda. Hij overleed in 1990 op 67-jarige leeftijd.