Fietsen op design

Zijn naam is het afgelopen decennium verbonden aan het design van modieuze restaurants en toonaangevende meubels. Ook zijn er al zo'n twintig overzichtstentoonstellingen aan hem gewijd. De als een nomade door de wereld trekkende Australiër Marc Newson ontwierp de afgelopen jaren de serie Ikepod horloges, een concept car voor Ford en een Falcon 900B private jet voor een Nederlandse entrepreneur. Toonaangevende designbladen als Blueprint en Wallpaper hebben hem tot de Philippe Starck van het nieuwe millennium uitgeroepen. Met zijn werkdrift, veelzijdigheid en aanhoudende stroom opdrachtgevers vertoont hij inderdaad de nodige overeenkomst met Starck en, het moet gezegd, hun wederzijdse bewondering is niet gering.

De zevenendertigjarige Newson beschouwt Starck als een inspirerende mentor en Starck plaatste in de lobby van het door hem ontworpen New-Yorkse Paramount Hotel Newsons Lockheed Lounge. Dit aluminium meubelstuk doet denken aan een verzilverde zeekoe die in veel gasten een onstuitbare bezitsdrang opwekt. In een videoclip van Madonna vervulde de zeekoe een centrale rol. Newson is in de Amerikaanse Vogue eens omschreven als a design darling who has the mellow manner of a surfer who just floated in from Malibu. Zijn imago als een op pret beluste, diep gebronsde surfboy dankte hij onder meer aan de tot zijn stuitje reikende paardenstaart. Die haardracht viel bij de eveneens staartdragende Karl Lagerfeld zo in de smaak dat hij de jonge ontwerper naakt fotografeerde. Pas tijdens een interieuropdracht van de haarsalons van Vidal Sassoon besloot Newson op aanraden van mister Sassoon himself zijn staart te laten couperen. Tegenwoordig gaat hij met een piekerig kapsel en felgekleurde Italiaanse designerkleding op sportschoenen door het leven.

In Nederland trekken vooral Newsons fietsen de aandacht. Zoals bij vrijwel al zijn ontwerpen heeft de constructie van deze Biomega MN 01 en MN 02 heel wat hoofdbrekens gekost. Newson wil niet alleen stilistisch, maar ook technisch een perfect en innovatief resultaat bereiken. Beide frames zijn gemaakt van het corrosievrije Superform, een materiaal dat vooral in de vliegtuigindustrie wordt toegepast. Het is twintig procent buigzamer dan aluminium waardoor het even soepel is als kunststof. Het frame is niet gelast maar gelijmd met Survin, een lijmsoort die ook Lotus in een van zijn sportauto's heeft verwerkt. De MN 01 is geveerd en heeft ook door Newson ontwikkelde trappers. Even voor de insiders: de fiets is uitgerust met een veertien speed versnelling van Rohloff, velgen van Mavic en een nieuw hydraulisch remsysteem van Hope. De MN 02 mist de vering, is daardoor nog een fractie lichter en heeft als aardigheidje dat hij overdag beige is en 's avonds verandert in fluorescerend groen.

Ondanks deze hang naar kleurrijke en speelse vormen heeft Newson zich bij zijn fietsontwerpen laten leiden door het architectencredo less is more. Wie een beetje stijlgevoel heeft, zal het daarom geen moment betreuren dat van verlichting, kettingkast, standaard, spatborden en aparte modellen voor dames en heren geen sprake kon zijn.

Marc Newson MN 01 ƒ12.240 en

MN 02 ƒ7.900. Meer informatie bij The Frozen Fountain, Prinsengracht 629, Amsterdam,

tel. (020) 622 93 75.

    • Yvo van Regteren Altena