Feyenoord: geen woorden, geen daden

Feyenoord is volledig de weg kwijt. De Rotterdamse ploeg – die gisteren zelfs vrijwel de gehele wedstrijd over een man meer beschikte tegen het modale NAC – verloor na een beschamend optreden voor het eerst sinds 22 jaar in Breda: 1-0. De gedegen winterkampioen van het seizoen 2000/2001 is in een paar maanden veranderd in een zwalkend geheel zonder vertrouwen.

Veelzeggend was dat Feyenoord-coach Bert van Marwijk voor het eerst dit seizoen ingenomen was met een zege van koploper PSV. De Eindhovenaren, die gisteren Ajax in eigen huis versloegen, zijn met tien punten voorsprong geen richtpunt meer voor de Rotterdammers. Feyenoord hoopt alleen nog dat het de huidige kloof van zes punten op nummer drie Ajax in de laatste zeven wedstrijden niet meer verspeelt.

Van Marwijk zal de komende weken een heksentoer moeten uitrichten om dit Feyenoord weer tot een doeltreffend geheel te smeden. Ruim een week geleden was de coach nog ,,boos en teleurgesteld'' in zijn ploeg die in Waalwijk was weggespeeld door RKC, gisteren na een nieuwe nederlaag tegen NAC zei hij slechts ,,teleurgesteld'' te zijn. Van Marwijk: ,,Over hun inzet kan ik de spelers niet verwijten. Ze kunnen op dit moment gewoon niet beter.''

Wie het optreden van Feyenoord gisteren heeft gezien en de woorden van Van Marwijk serieus neemt, moet de conclusie trekken dat de situatie zorgelijk is. De ploeg die zichzelf tot de topclubs van Nederland schaart, was tegen tien man van NAC niet in staat meer dan drie kansen af te dwingen. Het enige doelpunt kwam op naam van NAC-aanvaller Earnest Stewart die al na 32 seconden Feyenoord-verdediger Tomas Rzasa omspeelde en de 1-0 achter doelman Jurek Dudek kegelde.

Zes minuten na de openingstreffer maakte NAC-aanvaller Sergio het zijn ploeg onnodig moeilijk. Onder het toeziend oog van arbiter Dick Jol trapte hij de Feyenoorder Ebi Smolarek opzichtig na. Jol kon niets anders doen dan een rode kaart geven. De Braziliaan verliet razend het veld en maakte de arbiter in het Portugees uit voor ,,hoerenzoon''. Jol liet zich niet van zijn stuk brengen. NAC-coach Henk ten Cate restte niets anders dan de achterhoede in het slot te gooien. Feyenoord begon een hopeloze zoektocht van ruim 84 minuten naar een tegentreffer.

Na ruim acht maanden is Van Marwijk nog altijd op zoek naar een efficiënte voorhoede. Tegen NAC mocht dit keer weer eens de van een blessure teruggekeerde Igor Kornejev zijn opwachting maken in de punt van aanval voor de in zijn rug spelende Jon Dahl Tomasson. Op de vleugels ontbrak de geblesseerde Bonaventure Kalou, zodat Leonardo en Smolarek de zijkanten bezetten. Ook deze samenstelling was geen ideale mix.

Opnieuw werd duidelijk dat de technisch begaafde middenvelder Kornejev niet de koele centrumspits is die Feyenoord zoekt. Na 45 minuten verloste Van Marwijk Kornejev uit zijn lijden en bood David Connolly weer een vergeefse kans zich in de ploeg te spelen. Johan Elmander mocht pas ruim twintig minuten voor tijd opdraven voor Leonardo. Geen van de aanvallers haalde een voldoende.

De 18-jarige Braziliaanse publieksspeler Leonardo maakt in uitwedstrijden beduidend minder indruk dan in zijn optredens in De Kuip. Met de steun van de Feyenoord-aanhang was hij in zijn laatste thuisduel tegen Twente een ware plaag voor zijn tegenstanders, in de afgelopen twee uitwedstrijden tegen RKC en NAC was het rendement van Leonardo nihil. Een kwaal waar volgens Groningen coach Jan van Dijk zijn landgenoot Leonardo II – die volgend seizoen naar Feyenoord gaat – ook aan lijdt.

Maar op dit moment gaat vrijwel de gehele ploeg van Feyenoord gebukt aan een enorm gebrek aan zelfvertrouwen. Van een hechte eenheid lijkt geen sprake meer te zijn. In het verleden moesten de Rotterdammers het vooral hebben van hun teamgeest, hun inzet en hun werkersmentaliteit. Tegen NAC ontbrak de scherpte die nodig was om van een middenmotor in de eredivisie te kunnen winnen, waardoor de Bredanaars zelfs met een man minder relatief eenvoudig op de baan wisten te blijven. NAC vierde de overwinning als een kampioenschap, de Feyenoorders verlieten met gebogen hoofden het veld.

Net als vorig jaar heeft Feyenoord in de tweede helft van het seizoen te maken met een zware terugval. Van de eerste zeventien wedstrijden werd er slechts één door de Rotterdammers verloren. In het nieuwe jaar eindigde vijf van de tien duels in een nederlaag.

Precies een jaar geleden stapte toenmalig coach Leo Beenhakker na een zwakke reeks vroegtijdig op bij Feyenoord, omdat hij naar eigen zeggen de spelers niet meer voldoende kon motiveren. Onder leiding van interim-coach Henk van Stee eindigde de ploeg destijds alsnog ternauwernood als derde.

De positie van Van Marwijk staat bij Feyenoord allerminst ter discussie. De club zou er daarentegen misschien goed aan doen, met het oog op volgend seizoen, de mentale weerbaarheid, werklust en collegialiteit van sommige spelers tegen het licht te houden. Het is tijd voor woorden bij Feyenoord.

    • Koen Greven