Ferguson ziet Van Nistelrooij zwoegen

Sir Alex Ferguson, de bewierookte manager van Manchester United, had gisteren op papier niet zomaar een wedstrijd uitgezocht om de door hem begeerde Ruud van Nistelrooij aan het werk te zien. Ajax-PSV (0-1) was vorig jaar het duel dat de lang geblesseerde spits geheel naar zijn hand zette. Beide teams zorgen in hun onderlinge confrontatie bovendien vaak voor vuurwerk.

Ferguson zag gisteren in de Amsterdam Arena PSV een forse stap zetten op weg naar prolongatie naar de landstitel. PSV heeft met nog zeven competitiewedstrjden door het verlies van Feyenoord tien punten voorsprong op nummer twee. De coach van de aanstaande kampioen van Engeland zag ook dat Van Nistelrooij nog niet de power en scherpte bezit van vóór zijn knieoperatie. De Schot moet met zijn immer argwanende ogen ook hebben geconstateerd dat de bijna 24-jarige Brabander aan talent niet heeft ingeboet.

Maar hoe zal Ferguson de wedstrijd in Amsterdam verder hebben beleefd? Een sober duel waarin een groot aantal zogenoemde aanstormende Nederlandse talenten op de gladde grasmat hun kunsten probeerde te vertonen. Ferguson kan toch zeker niet verrukt zijn geraakt over de voorste linie bij Ajax. In de Amsterdamse aanval ontbrak namelijk creativiteit en overzicht. Wamberto en Arveladze zagen bijvoorbeeld zelden een medespeler staan als zij op het doel van PSV-keeper Waterreus afstormden, Van der Meyde kwam nagenoeg geen enkele keer langs zijn directe tegenstander Heintze, die op zijn oude dag weer een sterke wedstrijd speelde. Gerfuson, coach van de rijkste club ter wereld, zal ook niet wakker hebben gelegen van de PSV'ers Van Bommel en De Jong die hun talenten verborgen hielden en zich nota bene uit de wedstrijd lieten spelen door Witschge en Galasek.

Zo kon Ferguson zich volledig concentreren op zijn toekomstige troetelkind die een enkele keer opviel door gevaarlijke acties. Trainer Gerets besloot volgens eigen zeggen gisterochtend topscorer Kezman op de bank te zetten nadat bleek dat Bouma (wegens een stijve nek) niet inzetbaar was. Hij gaf er de voorkeur aan net als Ajax met drie spitsen te spelen (Rommedahl, Van Nistelrooij en Ramzi). De Jong moest als aangever fungeren. ,,Van Nistelrooij leek mij een betere combinatie met De Jong dan Kezman. Hij is sterker en kan een bal beter vasthouden. Maar Kezman-Van Nistelrooij blijft voor mij het droomduo'', aldus Gerets.

In Eindhoven doet het verhaal de ronde dat Van Nistelrooij liever niet samenspeelt met Kezman die hem een kwartier voor tijd verving. Hoewel Van Nistelrooij voor zijn rentree verklaarde graag een koppel met Kezman te willen vormen, zou hij de Joegoslaaf bij nader inzien te veel een egotripper vinden. Toen gisteren de vraag werd gesteld aan Van Nistelrooij of hij er naar uitziet wat vaker met Kezman te gaan samenspelen zei hij ook heel tactisch: ,,Ik kijk uit naar elke wedstrijd.''

Gerets legde heel opzichtig de nadruk op de geweldige instelling van Kezman. De Joegoslaaf zou de mededeling dat hij in de Arena op de bank moest beginnen manmoedig hebben verwerkt. Gerets: ,,Van ruzie of opstand is geen sprake. De gelederen blijven gesloten.'' Van Nistelrooij zei echter: ,,Als ik me in Mateja verplaats moet hij wel doodziek zijn geweest van deze beslissing.''

Gerets moet omzichtig te werk gaan. Straks houdt hij geen spits meer over. PSV zal ongetwijfeld geïnteresseerd zijn als Manchester United opnieuw aanklopt voor Van Nistelrooij en nog steeds bereid is vijftig, zestig miljoen neer te tellen. Het goudhaantje zelf stelt zich over dit onderwerp diplomatiek op maar zijn ogen glinsteren wel als het ter sprake komt. ,,Ik ben geen transfervrije speler. Eerst moeten de clubs het eens worden. Het enige wat momenteel voor mij telt is het winnen van twee prijzen.''

Maar wanneer Van Nistelrooij na afloop van het duel in Amsterdam wordt voorgehouden dat Gerets een gesprek wil met hem en zijn zaakwaarnemer, zegt de spits: ,,We kunnen best een keer praten, maar het heeft niet veel zin.''

Een voorbode wellicht van nieuwe ontwikkelingen in een zaak die slechts een vertraging heeft opgelopen van een jaar door de knieblessure van Van Nistelrooij. Het is misschien tekenend voor het middelmatige niveau dat de buitenlandse clubs niet staan te dringen voor spelers van Ajax. Het grootste talent van de Amsterdammers, Rafaël van der Vaart, verlengde onlangs zijn contract in alle stilte. De begaafde middenvelder ontbrak gisteren aanvankelijk op het appèl omdat Adriaanse vond dat hij overbelast is geraakt. Van der Vaart speelde de afgelopen weken in verschillende vertegenwoordigende teams. Adriaanse, net niet in een klaagzang: ,,Hij heeft veel gedaan en hij moet nog veel doen. In juni gaat hij met Van Gaal ook mee naar het WK in Argentinië voor spelers onder de negentien jaar.''

Witschge verving Van der Vaart in opbouwende zin met verve. Zijn passes waren vaak direct en zuiver. Daarmee compenseerde de uit de gratie geraakte speler centrale verdediger Yakubu, die zich in defensief opzicht goed staande hield als vervanger van Chivu maar moeite had met dieptepasses. Witschge slofte echter als een oude man naar Rommedahl toen de rechtsbuiten in de 53ste minuut de voorzet gaf waaruit Ramzi het winnende doelpunt inkopte. De treffer was voor een groot deel ook te wijten aan linksback De Cler die op dat moment verkeerd stond opgesteld.

Voor Ramzi betekende de snoeiharde kopbal, die PSV een forse stap dichter bij de landstitel bracht, een enorme bevrijding. In december kwam hij voor het laatst voor zijn werkgever in actie, met name vanwege zijn verplichtingen met het Marokkaans elftal. Dat team moest zich de aflopen maanden zowel voor de Afrika Cup als het wereldkampioenschap kwalificeren.

,,De ene week was ik in Nederland, de andere week in Afrika'', verklaarde Ramzi. ,,Steeds weer andere culturen, steeds weer een knop omdraaien. Ik heb gezegd dat ik heb getekend voor een club te spelen. Maar ik houd ook van mijn land. Het is of je moet kiezen tussen je vader of je moeder. Ik hoop dat ik straks zoveel autoriteit heb opgebouwd in Marokko dat het wordt geaccepteerd als ik een keer afzeg voor een interland.''

    • Erik Oudshoorn