ETEN UIT DE MAGNETRONMUUR

,,Zelf-service met bediening'', dat is het concept van een nieuw soort restaurant dat in Frankrijk in een grote behoefte voorziet. De eerste Graine d'appétit met supermarkt-magnetron eten is in Nantes een groot succes. Je kunt er kiezen uit een flink aantal salades, ongeveer 40 hoofdgerechten en allerlei toetjes van het merk Danone. Wat je bij binnenkomst uitkiest worden binnen enkele minuten naar je tafel gebracht. Die snelheid is te danken aan het feit dat er zich in dit restaurant een muur vol magnetrons bevindt, waarin de hoofdgerechten – van het merk Fleury-Michon – worden warm gemaakt. Uit een bak eten hoeft niet. De maaltijd wordt op een bord geserveerd. Op het menu staan onder andere een tajine van kip, boeuf bourguignon, kip-tandoori en 2 gerechten die door topkok Joël Robuchon zijn bedacht. Het restaurant dat tot 9 uur 's avonds open is wordt tijdens de lunchuren vooral bezocht door werkende vrouwen. De prijs van een 3 gangen menu ligt, inclusief één drankje, tussen de 38 en 60 francs.

Deze maand wordt in de Rue de Provence in Parijs een tweede Korreltje eetlust geopend. Over het verschijnsel dat je in Frankrijk met een portemonnee van een ouvrier kunt lunchen als een roi heb ik het al eerder gehad.

Vandaag een recept voor een goedkoop voorgerecht met Franse allure. De ingrediënten voor deze lof met gerookte zalm kunnen de kop niet kosten.

Bereiding: Kook de lof in ongeveer 8 minuten beetgaar. Laat de struiken goed uitlekken. Verwarm tijdens het koken van de lof de crème fraîche. Roer de afgespoelde peperkorrels door de crème fraîche. Rol elk struikje in een plak gerookte zalm. Leg de rolletjes in een voorverwarmde schaal, waarin ze net passen. Giet de room erover heen en plaats de schaal heel even onder de gril. Leg ten slotte op elke zalm-lofrol een takje kervel.

    • Anne Scheepmaker