Einde van huisarrest Nieberg

De Duitse springruiter Lars Nieberg is weer vrij om te gaan en te staan waar hij wil, al dan niet vergezeld van een paard. Hij kreeg zaterdag huisarrest op stoeterij Wäldershausen omdat hij een rijdier uit een kliniek in Königsberg had opgehaald. Dat ligt in het gebied rond Giessen dat is afgesloten omdat er twee schapen dood zijn aangetroffen met kenmerken van mond- en klauwzeer.

Nieberg verdedigde zijn actie met een uithaal naar de Duitse overheid. Volgens hem was het vooral een publiciteitsstunt. ,,Ik wilde een daad stellen. De autoriteiten moeten ophouden paarden als risicofactoren te behandelen. Paarden kunnen geen MKZ krijgen. Bovendien staat op ons bedrijf geen enkel evenhoevig dier.''

Het Duitse ministerie onderneemt gerechtelijke stappen tegen Nieberg. ,,Transport van dieren in het betreffende gebied was nu eenmaal wettelijk verboden'', luidt de regeringsverklaring. Nieberg zou ook niet in quarantaine zijn gehouden. Zelf denkt de ruiter daar anders over. ,,Ik mocht me vrij bewegen.''