Brinkhorst wijst kritiek commissaris Fischler af

Minister Brinkhorst (Landbouw) wijst de kritiek af dat hij ,,inconsequent ethisch'' handelt bij de bestrijding van de landbouwcrisis met BSE en MKZ. De Europese commissaris voor de landbouw Franz Fischler uitte dit verwijt zaterdag in een gesprek met deze krant. Volgens Fischler brengt Brinkhorst ethische bezwaren in tegen met name het opkopen van rundvlees om de marktprijs te ondersteunen, omdat Nederland aan deze opkoopregeling moet meebetalen. Brinkhorst, in het Zweedse Östersund voor een informele top van Europese ministers van Landbouw, bestrijdt dat. ,,Fischler heeft het verkeerd begrepen, ik ben tegen het opkopen van rundvlees, omdat ik de crisis via de markt wil bestrijden, niet met interventie.'' De opkoopregeling van vlees is door de Europese Commissie ingesteld ter bestrijding van de ingestorte rundvleesmarkt door de BSE-crisis. Lidstaten betalen 30 procent van de opkoopregeling.

Brinkhorst kondigde aan Fischler vandaag om opheldering te vragen. De Duitse minister R. Künast zegde toe Brinkhorst te steunen bij het ter discussie stellen van het non-vaccinatiebeleid tegen MKZ. ,,We moeten naar een andere dierziektebestrijdingspolitiek'', aldus Künast. ,,Ethische argumenten voor diergezondheid en de maatschappelijke gevolgen bij de uitbraak van een crisis moeten worden meegewogen, niet alleen exportbelangen.'' Vooralsnog lijken weinig landen Nederland en Duitsland te steunen.

Eurocommissaris Fischler kondigde aan dat een onderzoek naar de voor- en nadelen van het non-vaccinatiebeleid ,,midden volgend jaar'' klaar zou kunnen zijn.