Bouwen

,,Ajax bouwt'', schreef Arie van Eijden, algemeen directeur van AFC Ajax, mij vorige week in mijn hoedanigheid van seizoenkaarthouder. En hij vervolgde: ,,Aan een selectie die klaar is voor de toekomst. Aan een selectie die klaar is de strijd aan te binden met de topclubs van Europa. Onder leiding van Co Adriaanse braken afgelopen seizoen weer een aantal van die typische Ajax-talenten door: Rafael van der Vaart, Cedric van der Gun, Youssouf Hersi, Daniël Cruz, Andy van der Meyde en Akubakari Yakubu.''

Of ik dus maar alvast de machtigingskaart wilde retourneren `waarmee u zich kunt verzekeren van uw nieuwe seizoenkaart'.

Typische Amsterdamse overmoed? Je zou het bijna denken na de recente nederlagen van Ajax tegen NEC en PSV. De zin over die doorgebroken talenten had in ieder geval wat bescheidener gekund. Van der Vaart zou je een topspeler in de dop kunnen noemen, maar de anderen? In rechtsbuiten Van der Meyde geloof ik al niet meer, over Van der Gun heb ik nog twijfels, en Hersi en Cruz hebben zo weinig meegedaan dat ze niet eens beoordeeld kunnen worden.

Yakubu is een ander verhaal. Hij is een pas 19-jarige Ghanees, een verdediger/middenvelder die vorig seizoen al vijf wedstrijden onopvallend mocht meedoen. Dit seizoen keerde hij terug als vervanger van Chivu, de geblesseerde uitblinker. En hij doet het steeds beter. Gisteren werd hij in het stadion terecht uitgeroepen tot `man of the match' bij Ajax.

Yakubu kan inderdaad een hele goede speler worden. Je ziet het op het eerste gezicht nauwelijks aan hem af, omdat hij nogal houterig beweegt, maar zijn ingrijpen getuigt van groot spelinzicht en hij heeft ook opbouwende kwaliteiten. Van Nistelrooy, toch de beste spits in Nederland, kwam er tegen hem nauwelijks aan te pas. Yakubu overtuigt vooral omdat hij iets heeft wat de groten op welk gebied dan ook - vaker hebben: een aangeboren flegma.

Juist jongens als Yakubu, Van der Vaart, Chivu en Van der Gun maken het zo interessant om Ajax in deze fase van zijn bestaan te volgen. Ajax bouwt inderdaad, en Co Adriaanse is de bouwmeester die met veel bravoure de plannen ontwerpt en uitvoert. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Ajax is nog wisselvallig, maar speelt al een stuk beter dan vorig seizoen. PSV, dat de vorige keer nog met speels gemak in de Arena won (drie treffers van Van Nistelrooy), mocht nu blij zijn met de kleine overwinning.

PSV bewees ongewild ook weer eens waarom het goed zou zijn voor het Nederlandse voetbal als Ajax terugkomt aan de top. Want o wat is dat Eindhovense voetbal toch degelijk, maar saai en voorzichtig. Ik geloof niet dat ik bij PSV een seizoenkaart zou nemen als ik in Eindhoven woonde. Bij PSV vergeten ze dat voetbal, zoals alles in het leven, pas leuk wordt als je het met flair en durf doet.

Dus verlengen maar, die seizoenkaart bij Ajax? Akkoord, maar dan moet Van Eijden wel beloven dat Ajax zijn toptalenten niet meer à la Grønkjaer verkoopt.

    • Frits Abrahams