Amazone Rothenberger wedt op verkeerde paard

Gonnelien Rothenberger-Gordijn heeft in de finale van de wereldbeker voor dressuurruiters op het verkeerde paard gewed. Zij reed met haar paard Jonggor's Leonardo da Vinci en kwam met haar andere troef, de hengst Jonggor's Weyden, uit in de Grand Prix en Spécial, die in het omlijstend programma waren uitgeschreven. Met Weyden won zij beide wedstrijden. Met Leonardo da Vinci kwam zij niet verder dan de vijfde plaats in de eindklassering. Zoals verwacht eiste de Duitse Ulla Salzgeber met Rusty de eindoverwinning op.

Rothenberger-Gordijn (33) had graag Indoor Brabant gereden, waar zij beide paarden had kunnen inzetten om dan de goede keuze te maken voor de wereldbekerfinale. ,,Leonardo heeft dit seizoen vier wedstrijden gelopen waarin hij zeer constant was, terwijl Weyden ineens heel hoog scoorde in Neumunster aan het begin van dit jaar. Nu Indoor Brabant wegviel, moest ik kiezen tussen een paard dat één maal heeft gepiekt of een paard waarin ik op basis van vier wedstrijden vertrouwen had. Na de Grand Prix, die ik met Weyden winnend afsloot, realiseerde ik me dat ik de verkeerde keuze had gemaakt.''

In de Kür bleef Leonardo da Vinci wel piafferen en durfde Rothenberger-Gordijn nu ook iets meer druk op de ruin te zetten. Daarbij reed zij duidelijk agressiever, wat de expressie van de proef ten goede kwam. Na haar zeges met Weyden is de hoop op een plaats in de équipe voor de Europese kampioenschappen deze zomer in het Duitse Verden groter geworden. ,,Als alle vier Sydney-paarden gezond zijn, wordt het moeilijk, maar met Weyden ben ik veel meer een eenheid geworden. Ik voel me nu safe op hem'', verklaarde Rothenberger-Gordijn, die vorig jaar moest ervaren dat Weyden na Nijmegen en Aken `de pijp leeg had'. Toen moest Kootwijk nog komen, waar in een tweegevecht met Ellen Bontje het laatste kaartje voor de Olympische Spelen van Sydney werd uitgedeeld.

Gonnelien Rothenberger-Gordijn wordt getraind door echtgenoot Sven. ,,Hij is de beste trainer die ik mij kan wensen. Ze zijn allemaal jaloers op mij, omdat hij tijdens wedstrijden steeds roept `goed, goed, goed'. Zo geeft hij mij vertrouwen. Andere trainers willen tot op het laatste moment schaven, maar dat heeft toch geen resultaat. En daarbij, Sven heeft als wedstrijdruiter ervaring genoeg om dat als geen ander te weten.''

Uiteindelijk werd zij met Leonardo da Vinci vijfde in de wereldbeker. Ulla Salzgeber zegevierde met de 13-jarige ruin Rusty in een met 3.500 toeschouwers volgepakt rijstadion in Aarhus. Hiermee pakte de Duitse amazone de eerste hoofdprijs van wellicht vele die op haar liggen te wachten nu Anky van Grunsven en Isabell Werth hun toppaarden met pensioen hebben gestuurd.

Op de Olympische Spelen van vorig jaar werd Salzgeber nog geconfronteerd met een haperende muziekinstallatie. ,,Ik had mij er van overtuigd dat hier de afspeelapparatuur dubbel was geïnstalleerd, dus kon er deze keer niets misgaan.''

Werth eindigde met de 15-jarige Anthony FRH op de tweede plaats. De Duitse hegemonie kreeg nog extra glans door de bronzen medaille voor Rolf Zeilinger met de 12-jarige Livijno.

Van Grunsven volgde samen met Sonja Gademann de Kür vanaf de tribune. Wegens de MKZ-crisis kwam voor hen het groene licht te laat om Nederland mét hun paarden te mogen verlaten.

    • Jacob Melissen