Alejandro Toledo wint eerste ronde

De econoom Alejandro Toledo (55) heeft gisteren de meeste stemmen gehaald bij de presidentsverkiezingen in Peru. Hij won echter te weinig stemmen om de verkiezingen in één keer te beslissen.

Volgens de waarnemersorganisatie Transparencia zou Toledo bijna 37 procent van de stemmen hebben gehaald. Daarmee heeft Toledo een ruime voorsprong op oud-president Alan García (51), die verrassenderwijs bijna 26 procent kreeg en het voormalig Congreslid Lourdes Flores (41). Om de verkiezingen in één keer te beslissen moet een kandidaat meer dan vijftig procent van de stemmen winnen. Toledo won deze eerste ronde ondanks verdachtmakingen de afgelopen maanden waarin werd gezegd dat hij een buitenechtelijk kind heeft verwekt en eens gearresteerd is onder invloed van cocaïne. Tegen een juichende menigte zei een licht teleurgestelde Toledo: ,,Het enig wat we nu nodig hebben is een definitieve stap om een nieuwe geschiedenis van Peru te beginnen.'' Verwacht wordt dat er in mei of juni een tweede ronde komt tussen Toledo en García of Flores.

Alan García maakt volgens de laatste uitslagen de meeste kans op de tweede plaats dankzij zijn oratorische kwaliteiten en, zo zeggen analisten, het korte geheugen van zijn landgenoten. García vluchtte het land uit in 1990, na vijf jaren president te zijn geweest. Hij liet Peru achter verscheurd door guerrillabewegingen van Lichtend Pad en Tupac Amarú en met een inflatie van bijna 7.000 procent. Lourdes Flores heeft zich met haar reputatie van smetteloze eerlijkheid in een natie met een lange historie van corrupte politici in korte tijd grote populariteit verworven. Analisten verwachten dat zij nu van doorslaggevend belang kan zijn voor de keuze van Peru's volgende president: steunt zij Toledo, dan ligt zijn overwinning bij voorbaat vast. Gaat haar voorkeur echter uit naar García, dan is de uitkomst nog lang geen uitgemaakte zaak.

De kiesstrijd heeft plaats bijna een jaar nadat de inmiddels voortvluchtige oud-president Alberto Fujimori door middel van verkiezingsfraude werd herkozen. Fujimori trad afgelopen najaar terug nadat videobanden publiek werden waarop te zien was hoe zijn sinistere chef van de geheime dienst, Vladimiro Montesinos, congresleden omkocht om Fujimori te steunen. Montesinos is inmiddels eveneens voortvluchtig. Hij zou samengewerkt hebben met de Amerikaanse CIA en na plastische chirurgie in Venezuela een nieuwe identiteit aangenomen hebben.