Ahold opent dit jaar 1.250 winkels

Ahold opent dit jaar wereldwijd nog eens 1.250 nieuwe en vernieuwde supermarkten. Hierdoor moet de autonome groei sterk toenemen, zo verwacht het concern. Exclusief overnames zal de omzet op zo'n 65 miljard euro (143 miljard gulden) uit komen. In totaal zal Ahold eind 2001 9.000 winkels tellen, tegen bijna 8.500 eind vorig jaar.

Dat heeft Ahold, eigenaar van onder meer Albert Heijn, gisteren bekendgemaakt, naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag. De winst per aandeel zal met ongeveer 15 procent stijgen. Dat is exclusief valuta-invloeden – Ahold maakt 60 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten – buitengewone posten en afschrijving van goodwill.

Ahold wil aandeelhouders in de toekomst meer invloed geven op de benoemingen van leden van de raad van bestuur en commissarissen. Het concern heeft daarom de afschaffing van het vrijwillig structuurregime op de aandeelhoudersagenda gezet.

Op aandeelhoudersvergadering van 15 mei staan eveneens de aanstellingen van twee nieuwe bestuurders op de agenda. De raad van bestuur zal worden uitgebreid met de Amerikanen Bill Grize en Jim Miller. De eerste was onder meer CEO van Stop & Shop, Miller staat aan de leiding van de Amerikaanse `Foodservice' (leverancier voor grootverbruikers) activiteiten. Met de voorgenomen benoemingen zal de raad van bestuur van Ahold tot begin volgend jaar bestaan uit drie Amerikanen, naast vier Nederlanders. Begin 2002 zal de Amerikaan Allen Noddle met pensioen gaan. Ahold-bestuurder Rob Tobin stapt over naar de raad van commissarissen.