Aandelen Formule I te koop

Bernie Ecclestone heeft de in de Formule I actieve autofabrikanten de helft van zijn belang in Formule I-holding SLEC aangeboden. Ecclestone zei gisteren in de Britse krant The Sunday Times dat hij bereid is een deel van zijn zeggenschap op te geven als dat een tweedeling binnen de Formule I kan voorkomen.

Autofabrikanten Fiat (Ferrari), BMW, Renault, DaimlerChrysler (Mercedes) en Ford dreigen met het opzetten van een eigen competitie. Ze vrezen dat de Formule I achter de decoder verdwijnt nu het Duitse mediabedrijf Kirch de commerciële (televisie)rechten en 75 procent van de aandelen in handen heeft. Uitzending via betaaltelevisie zou minder interessant voor de fabrikanten en hun sponsors zijn.

Ecclestone weet niet hoe het conflict zal aflopen. ,,Ik heb geen idee wat de fabrikanten willen. Hun standpunt verandert steeds. Ze zitten in de Formule I omdat ze auto's moeten verkopen. Ik vind het vreemd dat ze ook nog zeggenschap willen hebben over de races.''

Volgens de 70-jarige Brit staat ook Kirch een deel (25 procent) van zijn belangen aan de fabrikanten af. Een mogelijke afsplitsing is voorlopig niet aan de orde, omdat de huidige contracten met de autobedrijven tot 2008 doorlopen. Ecclestone zelf is niet van plan op te stappen. ,,De teams hoeven niet in te zitten over mijn pensioen, alleen over mijn dood. En doodgaan wil ik voorlopig niet.''