Verzet laait op tegen plan KLM

Het technisch personeel van de KLM verzet zich tegen de samenwerking voor vliegtuigonderhoud tussen KLM en het Amerikaanse UTC. Driehonderd technici hielden gisteren een wilde actie.

Een delegatie van het technisch personeel overhandigde in de kantine van hangar 14 aan de directie van de luchtvaartmaatschappij een petitie waarin zij hun zorg uitspraken over de voorgenomen plannen in het technisch onderhoud.Door de actie traden vertragingen op van een uur tot anderhalf uur bij vluchten naar Los Angeles, Newark en Nairobi. KLM sloot vorig jaar een principe-overeenkomst tot samenwerking met United Technologies Corporation (UTC), een conglomeraat dat technische diensten levert, vliegtuigonderhoud pleegt en onder meer vliegtuigmotoren (Pratt & Whitney), componenten (Hamilton Sundstrand) en helikopters (Sikorsky) fabriceert.

Met UTC-dochter Hamilton Sundstrand heeft KLM al sinds anderhalf jaar een overeenkomst voor het onderhoud van pneumatische systemen. De bedoeling van de samenwerking tussen KLM en UTC is een soort Albert Heijn te vormen voor vliegtuigonderhoud, waarbij de klant voor het volledige onderhoud van zijn luchtvloot op één adres terecht kan.

Veel technici zijn echter bezorgd over de voorgenomen samenwerking, waar KLM en UTC al een jaar op studeren. De medewerkers van de technische dienst zijn bang dat zij onder de vlag van UTC hun KLM-status zullen kwijtraken, inclusief de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen. Anderen zijn bezorgd dat zij overbodig worden als de bedrijven gaan samenwerken.

Een woordvoerder van KLM liet gistermiddag weten dat de directie begrip heeft voor de onrust onder het technisch personeel. KLM-directeur personeelszaken Cees van Woudenberg, die de petitie van de technici in ontvangst nam, zegde toe dat hij volgende week een schriftelijk antwoord zal formuleren. Ook zal hij maandag met een afvaardiging van tien technici overleggen over de situatie.

De KLM-directie kan op dit moment geen garanties geven over de toekomstige status van de medewerkers van de techische dienst, omdat er nog geen duidelijkheid is over de samenwerking met UTC. KLM liet de 4.600 medewerkers van de technische dienst vorige week weten dat de overeenkomst met UTC voorlopig is uitgesteld. Onder de technici is volgens J. Smeets van FNV Bondgenoten grote onrust ontstaan over hun toekomst.

    • Esther Rosenberg
    • Rob Schoof