Turkse priester gaat vrijuit

Een rechtbank in de Turkse stad Diyarbakir heeft de Syrisch-orthodoxe priester Yusuf Akbulut vrijgesproken van de aanklacht van `aanzetten tot religieuze haat'. Akbulut had zich vorig jaar voorstander verklaard van een plan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de genocide onder Armeniërs in de laatste fase van het Ottomaanse Rijk te erkennen. Het Huis heeft die ontwerp-resolutie inmiddels geschrapt. In Frankrijk werd een dergelijke motie wèl aangenomen, tot grote woede van Turkije.

Volgens de rechter in Diyarbakir moeten de opmerkingen van de priester benaderd worden ,,vanuit de optiek van de vrijheid van meningsuiting'' en is er daarom niets mis mee. De uitspraak werd met een ovatie ontvangen op de publieke tribune, waar parlementariërs uit Zweden en Duitsland waren.

Binnen de Syrisch-orthodoxe gemeenschap, die in Turkije nog maar enige tienduizenden zielen telt, veroorzaakte de zaak tegen de priester grote bezorgdheid en woede. Volgens Syrisch-orthodoxe christenen waren niet alleen de Armeniërs maar ook zij het slachtoffer van de genocide aan het begin van de eeuw. Daarnaast vreesden velen in de gemeenschap, die van oudsher op slechte voet staat met de Turkse autoriteiten, dat het proces tegen Akbulut het begin vormde van een periode van toenemende repressie.