Tennisteam dichtbij de halve finale

De tennissers van het Nederlandse Davis-Cupteam hebben nog één punt nodig om zich voor het eerst in de historie van het landentoernooi te plaatsen voor de halve finale. In Den Bosch nam het team gisteren een 2-0 voorsprong op Duitsland.

In de sfeervolle Brabanthallen in Den Bosch zorgde Jan Siemerink gisteren voor een verrassing door de hoger aangeslagen Duitser Nicolas Kiefer in vier sets (6-3, 7-6, 3-6 en 6-3) te verslaan. Geïnspireerd door de opvallende prestatie van zijn teamgenoot won Raemon Sluiter vervolgens royaal van de Duitse kopman David Prinosil, die de aan zijn enkel geblesseerde Tommy Haas verving. In drie sets (6-1, 6-3 en 7-6) zette de 22-jarige Sluiter de Duitse ploeg op een hopeloos lijkende 2-0 achterstand.

Vandaag kunnen Paul Haarhuis en Sjeng Schalken het duel in de kwartfinales van de Davis Cup beslissen wanneer ze ook het dubbelspel van de Duitsers winnen. Bij winst wacht Nederland de winnaar van het duel Zwitserland-Frankrijk.

Voor 10.000 fel meelevende toeschouwers in Den Bosch – de speaker moest het publiek al snel tot kalmte manen om een officiële waarschuwing voor het Nederlandse team te voorkomen – bewees de bij vlagen briljant spelende Siemerink dat hij nog niet moet worden afgeschreven. Volgende week viert de linkshandige Rijnsburger zijn 31ste verjaardag. Maar in het meeslepende gevecht met de hoger aangeslagen Kiefer toonde de nummer 83 van de wereld dat hij met zijn klassieke service-volleyspel nog steeds de topspelers in verlegenheid kan brengen. ,,Als ik fit en gemotiveerd ben, kan ik nog iedereen verslaan'', constateerde Siemerink, die ook mentaal de sterkste bleek.

Nadat hij bij een 5-3 voorsprong had verzuimd de tweede set uit te serveren, keek Siemerink in de tiebreak tegen een 5-3 achterstand aan. Met wellicht zijn beste return sinds jaren forceerde Siemerink op de service van de verblufte Kiefer toch een setpoint, waarna hij zich een inzinking in de derde reeks kon permitteren. ,,Jan hing als vanouds aan een zijden draadje, maar hij heeft weer magistrale dingen laten zien'', constateerde Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra, die Siemerink zes jaar privé begeleidde.

Sluiter waarschuwde na zijn eenvoudige zege op Prinosil echter voor euforie. ,,Cabaretier Youp van 't Hek heeft ons voorgehouden dat de Duitsers pas verslagen zijn als ze de stad uit zijn.''